Új napfénylámpa

 Az ibolyántúli sugárzás gyógyító hatása ma már általánosan ismeretes. A napfény gazdag ebben a sugárzásban, de nincs mindig rendelkezésünkre. Ezért számos olyan lámpát szerkesztettek már, melynek fénye ibolyántúli sugarakban gazdag. Új, figyelemre érdemes alakot hozott piacra a General Electric Company.

A lámpa külseje olyan, mint a közönséges izzólámpáké, csavarjával a közönséges foglalatba helyezhető. Belső szerkezete, mint rajzunk is mutatja, egészen eltérő. A fényforrás higanygőzben keletkező ív, amely wolfram elektródok közt áll elő. Az elektródok adják a fényt, az ív pedig ibolyántúli sugarakban gazdag. Az ívvel párhuzamosan wolframszál van. Ennek az a célja, hogy a felgyujtás pillanatában izzó lesz és segíti az ív keletkezését.

Az ív előállta után szál önműködően kikapcsolódik. A bura különleges üveg, amely a nagyon rövid ibolyántúli sugarakat elnyeli. Az ilyen sugarakat csak orvosi felügyelet alatt lehetne használni, ez lámpa pedig arra való, hogy a napfény kezelést otthon lehetővé tegye úgy, hogy közben a gyerekek a lámpa alatt játszanak.

A bura csak azokat sugarakat engedi át, amelyek derült nyári napon a napfényben megvannak. Ezért a sugárzás a szemre nem ártalmas. A lámpa legnagyobb előnyének azt mondják, hogy a kellemes fénnyel ibolyántúli sugárzást egyesíti. A közönségesen meglevő feszültség ehhez a lámpához túl nagy, azért erre a célra készített transzformátor közbeiktatásával lehet csak használni. Ebből persze az is következik, hogy a lámpát csak váltóárammal lehet táplálni.

A bekapcsolásnál 30 volt és 9 ampére a fogyasztás, az ív a másodperc tört része alatt kigyullad, ekkor i feszültség 11 voltra csökken, az áramerősség pedig 30 ampérre emelkedik. 115 volt hálózati feszültségnél a lámpa fogyasztása 1500 watt.

Bekapcsoláskor a szál izzó lesz. Az így keletkező hő a bura alján levő higanyt elpárologtatja és az ív kigyullad. Ekkor az áram az íven halad át, mert ennek kisebb az ellenállása és a szál önként kialszik. A lámpát kívül folyadékburok veszi körül. Ez a vörösöntúli sugárzást, melynek kellemetlenül nagy hőhatása lenne, elnyeli. Ebben az elnyelő rétegben még csavaralakú hűtőcső van, benne víz áramlik a felmelegítés folytán.

A lámpából semmiféle sugárzás sem hatol ki anélkül, hogy az elnyelő rétegen áthaladt volna. A vízfogyasztás óránként 90 liter. Egy óra alatt az elnyelő réteg l6°-ról 45°-ra melegszik. Ez a réteg a fénynek csak 5-7%-át nyeli el.

Idővel a bura megfeketedik. De ezzel a lámpa még nem vált használhatatlanná. Ilyenkor a lámpát ki kell csavarni, megfordítani és a lerakódás az üveg belső faláról leesik. A lámpában ugyanis egy kanálnyi durva wolfrám-por van, ez a lerakódást leszedi. Egyszeri használatra 30 perc elég.

M. J.