A helyes és jó tanulásról

A helyes és jó tanulásról Korpás Ferenc budapesti reálgimnáziumi igazgató rádióelőadást tartott "Hogyan lehet helyesen és jól tanulni?" címen. Korpás igazgató szerint minden tanulónak hatszor kell foglalkozni a leckével. "1. Figyelnie kell, amikor a tanár magyaráz. 2. Előadás után, hazamenve, a magyarázott részt átgondolja, átfutja. 3. Előtte való napon érdemlegesen tanulja a leckét. 4. Aznap reggel, iskolába menetel előtt, átismétli otthon. 5.

Az iskolában óra kezdetén olvasgatja, míg a tanár bejön. 6. Figyel, amikor tanulótársai felelik a leckét.ť - Vitatkozni szeretnénk Korpás Ferenc igazgatóval s azokkal a tisztes munkájú pedagógusokkal, akik - ezt kénytelenek vagyunk megmondani - az életnek, s a szellemi életnek kevés problémáját ismerik fel. Kevesebbet akarnak, mint amennyit a mai pedagógusnak meg kell oldania, át kell fognia törekvéseiben.

Gyakorlatiasságukban, tudásukban feltétlenül bízó, munkakedvelő pedagógusaink vannak, akik nem érzik szükségesnek, hogy az új középiskola más legyen, mint a tegnapi volt. A tegnapi középiskolában sajátosan kifejeződött az a jelleg, hogy az alap s a forma az ismeretközlés, nem a tanuló szellemi fejlődése folyamatának ösztönzése. A "tárgyť volt a fontos, a tanuló energiáinak foglalkoztatása és fejlesztése csak eszköz, amelyet kevés figyelemre méltattak. A középiskolás éveket az életre való előkészülés idejének tekintették, ám az előkészülés olyan volt, hogy a fiatal szellem energiái közül nem egy maradt veszendőben miatta.

Ma az előkészülést egészen máskép értelmezzük, - a mai pedagógiában mind lényegesebbé válik az ifjúság öncélúságának felismerése, mely a réginél gazdagabb művelődési és munkalehetőségek felismerését is jelenti egyben. Az is időszerű már, hogy az iskola a művelődésnek az életben megmaradó természetes formáját bátrabban, tudatosabban keresse. A kalkulus érdekében való "helyes és jó tanulásť titkait, persze, könnyebb megtalálni, mint a természetszerűen és szükségszerűen továbbfejlődő művelődés útját-módját, de küzdelem árán is érdemes vállalni e feladatot.