London gyászolja a vidám Manuelt, akit hirtelen föllépő gégevizenyő ölt meg

London, julius 8.

A vidám Manuel az angol királyi család közeli bizalmasa, a walesi herceg legjobb barátja nincs többé.
London elnémult egy pillanatra, amikor a mindig elegáns, mindig jókedvű portugál exkirály halálhíréről értesült. Az angol fővárosnak az jutott eszébe, hogy egy gentleman, akit megszokott és szeretett, hiányozni fog ezentul a wimbledoni pálya bírói székéből az ascoli tribün páholyából, a Savoy halljából s a ramsgatei strandról... A portugál Manuel azóta élt Londonban, amióta trónjáról elűzték s bizonyára jobban élt itt, mint valaha is király korában Lisszabonban. Milán szerb király óta ő volt az egyetlen olyan uralkodó, aki egy hölgy miatt vesztette el a trónját.

A csinos, fiatal király I'homme a femmes volt egész életében és Gaby Deslys előtt és után is számtalan gáláns kaland keresztezte mosolygó életét. Adakozó, bőkezű, szeretetreméltó és rokonszenves fiatalember volt, nagy sportman (különösen a teniszt imádta). egyáltalában: száműzetésben is az aktív királyok fényűző, nagystílű életét élte, egyformán hőse volt a Riviera - regatta versenyeinek és bakkasztalainak. -tehette, dusgazdag ember volt.

Manuel a hideg Londonban egyenesen franciásan lelkes rokonszenv középpontjában állott.
Halálát hirtelen föllépő gégevizenyő okozta, amely egy influenzás gégeporcgyulladás következtében lépett föl, amely ugyszólván pillanatok alatt megölte.

Amint itteni orvosi körökben értesülök, ugyanaz a baj ölte meg néhány évvel ezelőtt a román Bratianut, noha rajta a roham föllépése utáni pillanatban végrehajtotta a gégemetszést a jelenlevő kultuszminiszter, aki orvos volt. Csakhogy a hirtelen operáció nem sikerült.

Az angol király háziorvosa, aki Manuelt megvizsgálta, mikor először panaszkodott torokfájdalmakról, miután nem szakorvos, nem is gondolhatott arra, hogy egy lobos gégeszűkületben, az ezt követően föllépő gégevizenyő esetén, amely pillanatok alatt öl, csak az azonnali orvosi beavatkozás segíthet. Erre viszont csak az esetben kerülhetett volna sor, ha az exkirályt még a baj kezdetének kezdetén kórházban vagy szanatóriumban helyezik el, ahol az állandó orvosi fölügyelet következtében azonnal foganatosítható ugynevezett gégemetszéssel
minden további nélkül meg lehetett volna menteni az életnek.

Manuel költő volt, festő és történész, szenvedélyesen szerette az életet s száműzetése óta soha egyetlen lépést sem tett a restaurációja érdekében. Halála pillanatában orvos nem volt jelen, felesége, Viktória hercegnő fogta le a szemeit.