Munkához látott a Gömbös-kormány

A Gömbös-kormány tagjai vasárnap délelőtt már megjelentek miniszteriumukban, de hivataluk formális átvételére csak a kedd délelőtti eskütétel után kerül sor. Vasárnap délután az uj kormány tagjai közül Imrédy pénzügyminiszter jelent meg hivatalában. Hosszasan tanácskozott államtitkáraival, Vargha Imrével és Jakabb Oszkárral.

Délután 2 órakor megjelent hivatalában Kállay földmüvelésügyi miniszter is, aki ugyancsak államtitkáraival folytatott hosszabb megbeszélést és délután ž 5 órakor egyenesen a miniszterelnökségre hajtatott. Gömbös miniszterelnök ugyanis vasárnap délutánra gazdasági tanácskozásra hivta meg kormányának gazdasági minisztereit és Lázár igazságügyminisztert. A tanácskozás a késő esti órákban fejeződött be. A tanácskozáson Gömbös miniszterelnök nem vett részt.

Imrédy, Kállay, Fabinyi és Lázár minisztereken kívül azonban résztvett a megbeszélésen Jakabb pénzügyi államtitkár és Vladár kuriai tanácselnök.

Értesülésünk szerint ezen a tanácskozáson behatóan megvitatták a Gömbös-kormány nemzeti munkatervének gazdasági részleteit.

Gömbös miniszterelnök a holnapi eskütétel után szerdán este terjeszti az egységes párt elé száz pontból álló nagyterjedelmű programját. Ezt megelőzően kedden este 7 és 9 óra között rádió utján intéz szózatot a nemzethez.

Jövő hétfőn összeül a képviselőház és a miniszterelnök ezen az ülésen körülbelül kétórás beszéd keretében ismerteti programját. A kormányprogramhoz az összes pártok vezérei hozzászólnak és kifejtik a kormánnyal szemben elfoglalt álláspontjukat. A képviselőházon kívül ülést tart a jövő héten a felsőház is, hogy meghallgassa Gömbös miniszterelnök bemutatkozó beszédét. A kormányváltozás számos adminisztrációs ujitással fog szolgálni, amelyek közül különösen érdekes, hogy a minisztertanácsokat nem esténként tartják meg, hanem reggel 8 órától 10 óráig.

Ennek az intézkedésnek a célja az, hogy a kormány tagjai pihent aggyal vehessenek részt a minisztertanácson. Tekintettel erre a változásra, a minisztertanácsokat szokásosan követő miniszterelnökségi vacsorák természetesen elmaradnak. Rendelkezés történik abban az irányban is, hogy az egyes miniszteriumokban korábban, reggel 8, illetve ½ 9 órakor kezdődjék a hivatásos idő és – szombat kivételével – délután 3-ig tartson.

Szombaton, a hétvégére való tekintettel, előbb fejeződik be a miniszteriumok munkája. Gömbös miniszterelnök elhatározta, hogy nem költözködik át a miniszterelnökség palotájába, hanem továbbra is megtartja Uri-utcai lakását a régi hadtestparancsnoksági épületben. Miniszterelnöki kinevezése alkalmából 2000 üdvözlő sürgönyt kapott és annyi virágot, hogy alig tudja a hatalmas csokrokat lakásában elhelyezni. Kormánypárti körökben sok szó esett legutóbb arról, hogy a kormány összetételében, mégpedig a külügyi és honvédelmi tárcánál rövid időn belül változás következik be. Beavatott helyen ezzel szemben kijelentik, hogy hónapok fognak eltelni, amig esetleg változás történik a kormány összetételében.

A honvédelmi tárcát Gömbös miniszterelnök annál is inkább megtartja, mivel vezető katonai körökben sem látnák szivesen Gömbös távozását a honvédelem életéből.