A kéz regénye

Nagy emberek kezei. – Mit olvashatunk ki a kéz formájából? – Az ördög cimborájának démonian tökéletes keze – Aki csuklójáig tudja hátrahajlítani hüvelykujját – Milyen a mesteremberek, művészek, politikusok, katonák keze? Melyik a világ legtökéletesebb szerszáma? Az emberi kéz!

Nincs még egy olyan hajlékony és annyi mindenre használható szerszám a világon, mint a kezünk. A test királya: az agyvelő hiába képzelné el a legnagyobb felhőkarcolót, a legtökéletesebb rádióberendezést, a repülőgép bonyolult motorát, minden gondolat béna lenne olyan hűséges és tökéletes műszer nélkül, mint az emberi kéz.

Nem véletlen, hogy az embernek, a világ urának keze van, ezzel szemben az állatoknak nincsen keze, csak lába! Ölni és ölelni, dolgozni és imádkozni, írni és házat építeni, ütni és simogatni; az élet végtelenségének szerszáma az emberi kéz, melynek megvan az a rejtélyes tulajdonsága, hogy vissza is tükrözi viselője multját, jelenét, sőt a tenyérjósok szerint jövőjét is.

Az ember egyéniségét, foglalkozását, sorsát kiolvashatjuk kezéből. Elsősorban a foglalkozást. A rendőrség alkalmazza is a kéz ismét s a detektívek többé-kevésbé csalhatatlanul meg tudják mondani razzia alkalmával egy kézről, hogy viselője milyen mesterséget űzött.

Angliában történt. Meghalt Sir Arthur Coyle s hatalmas vagyont hagyott hátra. Az ügyvéd megállapította, hogy egyetlen örököse James Hobbart, aki 15 évvel azelőtt kivándorolt Ausztráliába és aranyásónak szegődött el - nem sok sikerrel. Most bárói cím és milliós vagyon maradt rá. Megindult a kutatás a vagyon örököse után.

Ausztrália egyik arany­városában meg is találták, okiratokkal igazolta, hogy ő James Hobbart. Londonba utazott s már csak a vagyonátadási formaságok voltak hátra, mikor a végrendelet végrehajtója Hobbart kezeire nézett. Széles, vörös, húsos kezek voltak ezek. Hogyan lehet egy aranyásónak ilyen tipikusan mészáros keze? - kezdett el a közjegyző gondolkozni, - hiszen az aranyásó kezét feltöri a csákány, barnára süti a nap, egészen bizonyosan kérgesnek kell lennie az aranyásó kezének.

A végrendelet végrehajtását valamilyen kifogással felfüggesztette és a puszta és aránylag indokolatlan gyanú alapján kutatást indított saját költségére. Ez a kutatás aztán váratlanul szenzációs eredményekre vezeteti. Kiderült, hogy az igazi James Hobbart-ot John Borck néven két év előtt eltemették Ausztráliában. Az egyik aranymező közelében találták lőtt sebbel halva s irataiból megállapították, hogy John Borck mészárossal azonos. Gyilkosát azonban nem tudták kinyomozni.

Most két év után a végrendelet végrehajtója derítette ki, hogy a halott nem John Borck mészáros, hanem James Hobbart volt. A húsoskezű álörököst letartóztatták és mindent bevallott. Mészárosüzlete volt Calgoorlieban, üzletét eladta, hogy barátjával, James Hobbart-tal aranyásó vállalkozásba fogjon.

Az úton azonban összeszólalkoztak és ő, John Borck megölte barátját, James Hobbart-ot. Az iratokat kicserélte, hogy nehezebben jöjjön nyomra a rendőrség. Coolgardieba ment, ahol senkisem ismerte s egy mészárosüzletbe beállott segédnek.

Két év után, mikor megtudta, hogy meggyilkolt barátja milyen hatalmas összeget örökölt, nem tudott ellentállni és iratai segítségével kiadta magát az örökösnek. Tekintve, hogy James Hobbartot Angliában senki sem ismerte, ez a terv majdnem sikerült. Egyetlen apró véletlennek köszönhető, hogy dugóbadőlt. A kéz, a mészáros tipikus keze elárulta a csalást.