A kábítószer rabjai, a morfinisták

A világvárosok embertömegében titkos földalatti szervezet a kokainüzérek szervezete, mely a megvesztegetéstől a gyilkosságig semmiféle eszköztől nem riad vissza. A kábítószer csempészése különösen Amerikában rendkívüli feladatok elé állítja a rendőrséget.

A csempészek furfangja hihetetlen és tekintve, hogy kis helyen óriási értékű kokain fér el, az amerikai rendőrség minden igyekezete kárbavész. Hiába semmisítenek meg évente többmillió dollár értékű kábítószert, láthatatlan ereken, titkos csatornákon továbbra is beszivárognak az emberrontó kábítószerek.

Morfinistává valaki rendszerint valamilyen betegség kapcsán válik, amikor az orvos fájdalomcsillapítóul morfiuminjekciót ad. A betegség elmúlik, a beteg azonban hozzászokott már a morfiumhoz s minthogy az orvostól természetesen már nem kapja - kénytelen csempészúton megszerezni.

Rendkívüli összegeket fizet egy-egy adag morfiumért, anyagilag kezd csúszni lefelé a lejtőn. Energiátlanná válik, nem ambicionál semmit, nem érdekli már semmi: hír, dicsőség, vagyon, szerelem. Egyetlen vágya van: a morfium. S a méreg megkezdi romboló hatását a szervezetre. A morfinista aluszékonnyá válik, legfontosabb dolgait elalussza. Ingerlékeny, dührohamot kap és gyilkolni is képes.

Berlinben történt pár hónappal ezelőtt, hogy egy Kurt Oberndorf nevű férfi súlyos betegségében fellépő fájdalmai ellen morfiuminjekciókat kapott. Betegségéből egy szép napon felgyógyult, azonban a morfium rabja lett. Az orvos persze megtagadta a további injekciók adását, mire Oberndorf dühében revolverrel lelőtte az orvost. Letartóztatták s a vizsgálati fogságban megőrült.

Egészen bizarrá válik a morfinista élete, mint azt Maria Orska, a nemrégiben elhúnyt híres színésznő esete is igazolja. A morfinista szemét bántja a napfény, nappal besötétített szobában tartózkodik. A  szörnyű méreg egyre nagyobb áldozatokat kíván, egyre emelkedő adagokat. A szervezet lassanként megszokja a mérget. Idült morfinisták olyan adag mérget szúrnak magukba a pravazzal, mely más embernél halált okozna.

A morfium megkezdi a szervezet pusztítását. A morfinista álmai egyre mélyebbek, víziói egyre élénkebbek lesznek. Már nem tudja az álmot a valóságtól megkülönböztetni. Gyakran őrjöngő félelem lesz rajta indokolatlanul úrrá s ilyen rohamában üldözési mániaszerű tünetek lépnek fel.

Párnája alatt revolvert rejteget, élete pokollá válik. Igen jellemző tünet, hogy hőmérséklete állandóan rendkívül alacsony, szemei néha betegesen csillognak, néha egészen zavarosak. S aztán elkövetkezik a vég: az elgyöngült testet valamilyen betegség keríti hatalmába - ez még a jobbik eset.

A szörnyűbb halál: a morfiumhalál, a morfinista légzése teljesen megbénul, a szerencsétlen ember a szó szoros értelmében megfullad. Szörnyű nagy a számuk. Szenvedélyüket titkolják, mert szégyelik és mert képtelenné teszi őket normális életre. Börtön, tébolyda és kórház: ez az ára a kábítószerek élvezetének!