Az Asboth- Szunyogh- affér

Lapunkban tudositás jelent meg arról a följelentésről, amelyet Asboth Oszkár mérnök egy találmányával kapcsolatban tett. Erre vonatkozóan a tényállást a következőkben egészítjük ki:

Szunyogh Egon Pál és Asboth szerződést kötöttek, amely szerint Szunyogh kötelezte magát 6000 pengő lefizetésére, amely összeg ellenében Asboth február 6-ig teljesen üzemképes állapotban lett volna köteles az aeromobilt elkészíteni.

A megállapodott határnapra a gép nem készült el és Asboth további segítséget kért. Szunyogh ezt megadta, sőt heti 100 pengőt külön folyósított Asboth és családja számára. Amikor azonban a folyósított összeg az előirányzottnak és szerződésileg vállalt összegnek a sokszorosát is fölülmúlta. Szunyogh társak után nézett és így lépett be az érdekeltségbe báró Einem tábornok és Csarada Gusztáv.

A rövid tényállás ma az, hogy a nyugták tanulsága szerint 6000 pengő helyett kifizettek eddig összesen körülbelül 55.000 pengőt - Asbóth pedig bűnvádi följelentést tett ellenük, nyilván, hogy meghálálja a támogatást, amelyben balul végződött kísérleteinél részesítették.