Kotta a ruhán, monogram a cipőn, tollboa a tollmuff és piros, piros, piros az uj őszi divat

Valamikor régen, boldog békeidők esztendeiben imbolygó kalapok, cilinderes gavallérok idejében a dáma az első őszi fuvallatra előszedte tollboáját és magasnyaku, darázsdereku ruhájára kerítette.
És 1932 szeptemberének közepén, tul minden bubiságon, flapperságon, pizsamásságon, előkerül ujra a lenge tollboa.

Talán megunták a nők, vagy még inkább a férfiak az utóbbi évek nő divatjának tulságos „rachlich”-ságát, avagy belefáradtunk az elérhetetlen kékrókák kergetésébe és jobban megfelel a mai helyzetnek a struccal anyagilag és erkölcsileg közelebbi kapcsolatba jutni. Mindenesetre
nagy tolldivat elé nézünk és meg lehetünk elégedve, ha csak tollas kalapunkat fujdogálja majd a szél, tollmuffunk ad védelmet az őszi viharok ellen és nem kell, ha majd bekövetkezik a báli szezon, toll- legyezővel palástolni dekoltázsunkat. Mert bizony Poiret meter, a dekoltázsok királya (így nevezték valaha), jókor tűnt el a színről, ugyanis szakítva a hagyománnyal, a a dekoltázs „tulsulyát” a hátra fektette és példaképe a nyári hát nélküli pyjama vagy fürdőtrikó.

Ez a változás nem Páris számlájára írandó, hanem- Amerikáéra! Mert az Ujvilág már nagyon megirigyelte Páris hegemóniáját a divat terén és bizony versenyzik is vele. Persze a maga módja szerint! A hőhullám hazájából színhullámok kelnek utra.

Nyáron a fehér- láz dühöngött az Egyesült Államokban, most megérkezett a vörös hullám.
Newyorkban pirosban dolgoznak, táncolnak, autóznak, áznak és napoznak. Nálunk is, ugylátszik, a piros egész télen át favorit marad. A ciklámentől a henna- színig, a fuksziától a bordóig minden árnyalat divatos lesz! Különben is a színek tele elé nézünk. A mintáknak kissé lealkonyodott! Immunissá tette az asszonyokat a nyári pettyjárvány.

A vörös mellett a tearózsaszín, a barnával erősen konkurráló szürke várják a mégis elkerülhetetlen fekete divat eljöttét.

A fekete azonban az idén majdnem mindig más, vidám színnel párosítva jelentkezik. Általában a színek összepárosítása, különböző anyagok egy anyaggá való összedolgozása szinte lovagkori stil-ruha - arányokban divatos. Sötét szövetruhákat világos szőrmeujjakkal, világos ruhákat sötét bársony részekkel sokat látunk majd.

Kedves uj ötlete támadt ennek az összedolgozó divatnak: a ruhákra applikált kották, mint ornamens! És most már a semmit leplezni nem akaró 1932-es asszony, aki keresztnevének első betűjét nem zsebkendője sarkán és fehérneműjén viseli, hanem - cipőjén, retiküljén, sapkáján, kedvenc emlékét jelentő melódiáját nem szívébe vési, hanem szabónőjével ruhája kihajtókájára hímezteti.