Herceg Windischgraetz Lajos kijelenti

Herceg Windischgraetz Lajos kijelenti, hogy ugy a külföldön, mint itthon minden időben tett bármely lépésért a legnagyobb nyilvánosság előtt vállalja a teljes felelősséget

Az elmúlt héten Windischgraetz Lajos herceg német állampolgárságáról, katonai rangjáról való lemondásáról, külföldre költözéséről és készülő emlékiratairól különböző híresztelések láttak napvilágot. A herceg ezekről az ügyekről a következő levelet intézte sárospataki várából:

A legutóbbi napokban úgy a külföldi, mint a belföldi sajtó ismét élénken foglalkozott szerény személyemmel. A különböző terjesztett híresztelésekkel szemben meg kívánom állapítani, hogy való igaz tény, hogy folyó év augusztus 23- i kelettel beadtam a magyar királyi honvédségben viselt sz. k. őrnagyi rangomról való lemondásomat és ezen lemondásom okairól a magyar királyi honvédelmi miniszter urhoz intézett beadványomban szabályos formákban nyilatkoztam.

A katonai fölfogások szerint nem volna ildomos azok nyilvános fejtegetésére, - kizárólag annak megállapítására szorítkozom, hogy azok semmiféle összefüggésben nem állanak német birodalmi állampolgárságommal. Én, mint német birodalmi herceg, Németországban polgárjogokat élvezek, amelyeket a köztársasági weimári alkotmány is helybenhagyott és amelyeket akkor is bírtam, amikor a kormányzó ur főméltósága engemet a magyar királyi honvédség kötelékében az, sz. k. őrnagyi rangban kinevezni kegyeskedett. Minden egyéb híresztelés nem felel meg a valóságnak és egyébként minden úgy a külföldön, mint itt az országban tett bármely időből származó lépésemért , minden időben a legfeljesebb mértékben vállalom a teljes felelősséget.

Fogadja a nagytekintetű Szerkesztőség őszinte tiszteletem nyilvánítását.
Sárospatak, 1932. Szeptember 17.