Rövidek

Nagy antiszemmita zavargások voltak Varsóban

Varsóból jelentik: Szombaton a főiskolai diákság ismét nagy zsidóellenes gyűléseket és felvonulásokat tartott, amelyek újabb zavargásokra vezettek. A diákok többízben összecsaptak a rendőrökkel is; ez összecsapások során több diák súlyosan megsebesült. A tüntetések folyamán a rendőrség mintegy ötven letartóztatást foganatosított. Harmincnégy letartóztatottat már hétfőn felelősségre von a gyorsított bíróság. A legtöbbjüket öt évig terjedhető fogházbüntetés és az egyetemről való kizárás fenyegeti. A belváros több uccájában a tüntető diákok beverték a németes nevet viselő – tehát zsidó tulajdonban lévőnek vélt – boltok kirakatbalakait és számos járókelőt súlyosan bántalmaztak. Jeudrzejewicz kultuszminiszter nyilatkozott a zavargásokról és annak a véleménynek adott kifejezést, hogy a zsidóellenes hangulatot bizonyos, a kormánnyal ellentétben álló politikai körök szítják, amelyek minden alkalmat megragadnak arra, hogy nehezebbé tegyék a kormány munkáját.

Sok szavazatot veszítettek Hitlerék vasárnap Weimarban

Weimarból jelentik: Thüringiában vasárnap tartománygyülési választások voltak. Már az esti órákban ismeretessé vált a szavazás hivatalos végeredménye Weimar városában. Itt a nemzeti szocialistapárt a birodalmi gyűlési választásokon kapott 11 ezer szavazat helyett hétezret, a szociáldemokrata párt 5 és félezer helyett háromezernél több szavazatot, a kommunista párt pedig 4 ezer szavazat helyett nem egészen 3 ezer szavazatot kapott A centrumpárt szavazatainak száma ezúttal is 600 és egynéhány.

Megkezdődött a belgrádi tanácskozás
Belgrád, december 18.
Vasárnap a jugoszláv zászló mellé kitűzött csehszlovák és román lobogók mutatták, hogy megkezdődött a kisantant külügyminisztereinek konferenciája. Benes külügyminiszter már reggel megérkezett és a délelőtt folyamán mintegy félórás tanácskozást folytatott Jeftics külügyminiszterrel, azután kihallgatáson jelent meg Sándor királynál. Viszont Titulescu román külügyminiszter késett és csak délután félnégykor érkezett Belgrádba. A vasútnál Benes és Jeftics együtt várták nagy diplomáciai társaság élén a román külügyminisztert, aki előbb a szállodájába s nyomban azután a külügyminisztériumba hajtatott, ahol fél öttől este hét óráig tanácskoztak Benes, Jeftics és Titulescu.

A beszélgetésnél természetesen senki sem volt jelen és a kiadott hivatalos jelentés szerint a három miniszter megállapította nézeteinek azonosságát a leszerelési konferencia tekintetében. A belgrádi lapok egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy a kisantantkonferencia legfontosabb programpontja a békeszerződések revíziójának kérdése és a kisantant egész erejével síkraszáll a mostani európai rend fenntartásáért.

A szocialisták nem támogatják Schleicher kancellárt

Párizs, december 26.
A hétfői >Populaire< közli Breitscheid német szocialista vezér cikkét a szocialista pártnak a Schleicher-kormánnyal szemben tanusított magatartásáról. Breitischeid cáfolja azt a külföldön elterjedt hírt, hogy a szociáldemokraták a Schleicher-kormányt támogatják vagy legalább is tolerálják. A valóságban a német szociáldemokrácia határozottan ellenzéki álláspontot foglal el a birodalmi kormánnyal szemben.

Az új kormány ugyan egyes pontokban különbözik a Papen-kormánytól, elsősorban ügyesebb mint az volt, és több megértést tanusít a jelenkor szükségei iránt. Schleicher egyelőre lemondott az alkotmány megváltoztatásáról, ez azonban nem jelenti azt, hogy meggyőződéses demokrata, hanem azt, hogy a fennálló nehézségeket nem kívánja újabb nehézségekkel súlyosbítani. A> Szociális tábornok< jelzőjét, amelyet a polgári pártoktól kapott, Schleicher azonban nem érdemli meg. Schleichert ugyan nem abból a fából faragták, mint Papen volt birodalmi kancellárt, a fa azonban ugyanabból az erdőből származik.

A békeszerződések revízióját követeli az Emberi Jogok Ligája
Párizs, december 26
Emberi Jogok Ligájának nagygyűlése, amely ma ült össze Párizsban, tanácskozásait elsősorban a revízió kérdésének szenteli. A nagygyűlés elé terjesztett napirendi javaslat a békeszerződések kiigazítása mellett foglal állást.

A békeszerződésekben - mondja a javaslat – igazságos rendelkezések mellett igazságtalan rendelkezések is helyet foglalnak; az előbbieket fenn kell tartani, az utóbbiakat azonban ki kell küszöbölni. A napirendi javaslat azt kívánja, hogy töröljék el a Németország bűnösségét kimondó rendelkezést, adják vissza Németországnak régi gyarmatait és hozzanak különböző rendelkezéseket a lengyel folyosóval kapcsolatos hátrányok megszüntetése céljából.