Állatok arckifejezése 1

Van-e lelke az állatnak? Századok óta vitatkoznak ezen a tudótok és közben az állatlélektan a legmeglepőbb eseteket produkálja. Csak nemrégiben történt, hogy egy német tudós egész könyvet írt az állatok lelkibetegségéről, búskomor nyulakat, hisztériás lovakat, sőt üldözési mániái kutyákat figyelt meg.

A tudomány állítása szerint az állatoknak tehát igenis van lelkiélete, az állatok többé-kevésbé gondolkozni is szoktak, hiszen másképpen hogyan magyarázhatnák például azt, hogy az állatok egészen más módon viselkednek a fogságban, mint szabad életükben.

Érdekes és tudományosan is megfigyelt tény, hogy az állatok arckifejezése - ha szabad e szóval élnünk - ugyanúgy elárulja indulataikat, mint az ember arckifejezése.

Rendkívül érdekes képsorozaton végigfigyelhetjük azt, hogyan torzul el az állatok arca a düh különböző fázisaiban, hogyan fejezi ki az állatok arcvonása lelkiállapotukat.

Vegyük első képünket, a marabut. Az arabok filozófusként tisztelik ezt a hatalmas madarat és nem alaptalanul. Egyrészt igen nehéz kihozni a mocsarak e filozófusát sodrából, másrészt magatartása mindig méltóságos, szeme mintha gondolkozna, a madárvilág töprengő eleven Hamletje ő.

Száját ezúttal nyitvafelejtette, vajjon min álmélkodik, milyen lelkiállapotot fejez ki e pillanatban? Nos eláruljuk, a bölcs marabu arca a megtestesült töprengés és kételkedés, mert a fotográfus éppen egy csábító falatot mutat neki. A madár azonban tétovázik, nem hisz az emberek jóindulatában, de nem is fél.

Második képünk Japán feketefarkú kakas. Köztudomású, hogy a csirkefélék a madárvilág legfejletlenebb agyú teremtményei. A kakas arca úgyszólván teljesen kifejezéstelen, az egész állatot kizárólag ösztönök kormányozzák, itt tulajdonképpen nem is beszélhetünk arcról, indulatok is meglehetősen szegényesek: félelem, gyűlölet, éhség. Semmi más.

A harmadik kép: erszényes patkány. Ravaszság, óvatosság, és eszesség egyenesen sugároznak erről az arcról, mert a patkányok intelligenciája a többi állathoz képest igen magas fokon áll. De most egy másik kérdés: mit fejez ki ez az arc?

Milyen indulatok és gondolatok kergetőznek a patkány agyában? A megoldás pontos és egyszerű. Óvatosság és zsákmányvágy. A felvétel ugyanis a patkányodú bejáratánál készült s a bejárat előtt pörzsölt szalonna héját helyezték el. A patkány arcán a falánkság viaskodik az óvatossággal. Melyik győz? Adott körülmények között az óvatosság, mert a patkány a legeszesebb és legravaszabb állatok közé tartozik.