1-3 csöves egyenáramú hálózati anód- és fűtőpótló

Vidéki és pesti rádiózó amatőreink, ahol még mindig egyenáram folyik a hálózatban, sokan szeretnék, ha régi elavult, telepes készülékeiket, illetve telepeiket ki tudnák küszöbölni ha nem ütközne nagy anyagi nehézségekbe. Ezt azonban lehetőleg kiküszöböltük. Teleppótlónk egyszerű és olcsó.

A hozzávaló szekrényt lehetőleg fémből, vagy esetleg vaslemezből is készíthetjük vagy készen is megvásárolhatjuk. Ha esetleg ezek közül egyik sem volna módunkban, úgy faszekrénybe is építhetjük s ezt staniollal, vagy így már fémmel is kibélelhetjük könnyűszerrel a dobozt, csak arra kell ügyelnünk, hogy az oldal- és fenéklapok jól zárjanak, áram azonban ne kerüljön bele, mert akkor esetleg elektromos kisülés következhetne be.

A készülékben lehetőleg jóminőségű alkatrészeket használjunk, ami lehetővé van téve, amennyiben igen kevés alkatrészre van szűkségünk.

A szükséges anyagok: 1 drb fémdoboz 15x15x20 cm., 1 drb ikerfojtótekercs (F), 4 drb 2 mf. blokkondenzátor 500 volt váltóáramra C C1—C2—C3. 5000 ohm szilitellenállás (Rl), 1 drb 50 ohm potentiométer nagyterhelésre (R), 1 drb 1500 ohm kromnickel huzal ellenállás agyagtesten 2 gyűrűvel (R2), 6 drb banánhüvely, 1 drb (kikapcsoló). 2 m. kötőhuzal.

A fémdobozon a kivezetés úgy történik legegyszerűbben, hogy egy kemény gumitrolit, vagy egyéb szigetelőanyagból 20x105 mm.-es stráfot kivágunk és ezen 15 mm. távolságra a banánhüvelyeknek megfelelő 6 mm.-es lyukat fúrunk, míg a négy sarkába 3 mm.-es lyukat fúrunk a felerősítés céljára.

Mikor ezzel elkészültünk, a fémdoboz egyik végére is vágunk 15x95 mm-es nyílást, melyre felerősítjük banánhüvelyekkel felszerelt kemény gumistráfot, ez azért szükséges, hogy az egyes kivezetések nehogy zárlatba kerüljenek, ami a lámpákat veszélyeztetné.

E teleppótlón úgyszólván újítás alig van, csupán csak az kiván megjegyzést 1, hogy az (R) potentiométer egyes hüvelyétől a potentiométer tárcsája ide-odaforgatásával a nálunk forgalomba levő 3 rácsos végerősítőcsövek részére tetszés szerinti negatív előfeszültséget tudunk állítani.

Pedig a (C3) blokk beiktatása, melynek egyik sarka az (R1) szilitellenállás és a (C) blokksarkához, a másik pólusa pedig egy hajlékony zsinór segítségével az (R2) huzalellenállás második gyűrűjéhez van kötve, amely gyűrűt lazán hagyunk mindaddig, amíg teleppótlónkat vevőgépünkhöz nem kapcsoljuk, s ha esetleg valami kis zúgást hallanánk a hálózatból, úgy ezt a gyűrűt addig tologatjuk jobbra-balra, míg a zúgást teljesen ki nem küszöböltük s itt rögzítjük. Az ellenállás első gyűrűjét pedig az áramforrás legtávolabb cső végére állítjuk, s aszerint húzzuk mindig előre, amint ezt a csövek izzítása megkívánja.

Megjegyzendő, hogy ha telepes gépünkben minden egyes cső 60-100, vagy 150 m/amp. akkor nem is kell alakítani gépünkön semmit. Az l-es hüvely az előfeszültséget, a 2-es a fűtésnegatívot 3-as a fütéspozitívot, 4-es az anód 50 voltos pozitívot, 5-ös az anód 70 voltos pozitívot, 6-os az anód 95 voltos pozitív pólusait jelzik, míg a 7-8 hüvelyekhez a hálózati vezetéket csatoljuk.

Az így gondosan megépített teleppótló minden amatőr és rádióhallgatónknak teljesíti álmát, még azoknak is, akiknek már van egy rossz kapcsolás után épített készülékük.

(T. F)