A májusi napfogyatkozás

A természet, mely oly pazar módon szórja felénk adományait, kincseit, mely feltárja előttünk majd összes titkait, épen legnagyobb tüneményével fukarkodik. London városában például 1715 óta nem láttak napfogyatkozást és még jó sokáig fog tartani, míg Anglia tudósai saját hazájukban figyelhetik meg ezt a legszebb csillagászati látványosságot. Átlag csak minden 200 évben egyszer jut a Föld egy pontjára teljes napfogyatkozás.


Mi sem vagyunk szerencsésebbek; 1999 augusztus 11-én délelőtti 11 óráig Budapesten sem lesz látható teljes napfogyatkozás, de viszont részleges napfogyatkozásban már ez idén, május 28-ikán is gyönyörködhetünk majd ha az idő kedvez. A hold sötét korongja mint valami fekély fogja elborítani a nap fénylő, sugárzó korongját, úgy hogy majdnem tizedére sötétül. Másutt majd a napfogyatkozás teljes lesz, igy Spanyolország egy részében, Algírban; ezeken a helyeken éri a Holdnak a nap által vetett árnyéka a Földet.


A föld ezen részein lakók valóban grandiózus tüneménynek lesznek szemtanui. A mint a nap korongja teljesen elsötétül, szabad szemmel is láthatóvá lesznek a nap rózsás szinü lángjai, a protuberancziák, a mik oly hihetetlenül magasba lövellik tűzsugaraikat. A legszebb látvány fogyatkozások alkalmával azonban kétségtelenül a nap koronája, az az ezüstös fényben tündöklő koszorú, mely az elsötétült napot minden oldalról körülveszi.