Napfürdő kagylóhéjban

Ezeket a furcsaalakú, csinos kis kabinokat nem kevésbé csinos lakónőikkel egyetemben Palm-Springsnek, a divatos kaliforniai fürdőhelynek strandján fényképezték le. A házikók egyik falát függőlegesen leomló fekete függöny alkotja, a másik, szemközti fala azonban domború és áttetsző.

Csakhogy - és ez éppen a nevezetes benne - nem üvegből van (amint az ember az első pillanatban hinné, ha a képet nézi), hanem bizonyos, a Csendes-óceán Filippini-szigeteinek partján található kagylófajták csiszolt darabjaiból.

A vidám strandélet színhelyén jelent meg tehát először a nyilvánosság előtt ez a különös üvegpótlék, amellyel egyes amerikai kórházak és klinikák már régen kísérleteket folytatnak. Amolyan napsugár-szűrők ezek a kagylóhéjak.

A napfény egyik részét keresztülengedik magukon, másik részét azonban visszatartják. A napfény ugyanis igen különböző sugarakból áll. Vannak köztük olyanok, amelyeket látunk ezek a fénysugarak - és olyanok, amelyek nem láthatók, de különböző vegyi- és élettani hatásukból következtethetünk a jelenlétükre.

Mindenki tudja, hogy milyen áldásos hatása van a napfénynek; megöli a bacillusokat, élénkíti a vérkeringést, edzi a szervezetet. De a tűző napsugár nemcsak jót tesz, hanem bajt is okozhat. Olvasóink közül bizonyára nem egy már maga is keresztülment a nyári napozás nehezen kikerülhető következményén: a „leégésen".

A bőr egyre jobban kipirosodik, aztán lehámlik és mindez némileg: fájdalmas folyamat. De - különösen az érzékenybőrű embereknél - apró vérzések is keletkezhetnek a bőrben, amelyeknek nehéz a nyomát eltávolítani és piros foltocskák alakjában maradandó kozmetikai szépséghibát okozhatnak. Hát még a szeplők!

Sőt az egész szervezetre is háramolhat kár, ha a napozást túlságba visszük. Súlyos kimerültség, napszúrás lehet a perzselő sugarak hatásának következménye.

Mindezek a bajok azonban elmaradnak azoknál, akik a kagylóhéjból készült falu házikókban vesznek napfürdőt akár több órán keresztül is ők csak a napsugár áldásait élvezik, hátrányaiban nem részesülnek. Valósággal úgy vannak, mint a virágok a melegházban. Testük, lelkük felüdül és megifjodva hagyják el az éltető napfürdőt.

A házikó, áttetsző falán keresztül ugyanis egyedül az egészségre hasznos sugarak tudnak áthatolni. A többit vagy elnyelik vagy visszaverik a kagylóhéjak. Csak hosszas fizikai kísérletező után jöttek rá erre, amit itt elmondtunk. De mihelyt rájöttek - a Filippini-szigetek tengerpartján halomszámra heverő kagylókból a benszülöttek nagy örömére keresett és értékes árucikk vált.

A palmspringsi strand élelmes tulajdonosa pedig nyomban megrendelt néhány tucat ilyen higiénikus napozóházikót, amelyeket mindég a napsütés felé fordítanak és amelyekben egészségük előnyére és szépségük minden veszélye nélkül áldozhatnak a modern napkultusznak a strand szépei.

A legújabb stranddivat ma már Amerikában ez a kagylóüvegből készült házikó, melynek egyetlen hátránya van ma még - rendkívül drága és kizárólag a Filippini szigetek partján talált kagylókból lehet csiszolni. Ezen akarnak segíteni az élelmes amerikai strand tulajdonosok és a filippini kagylókból több helyen tenyészetet rendeztek be.

Kérdéses azonban, hogy a kagyló tenyésztése beválik-e, mert ha nem, a kagylóházikók továbbra is milliomosok szórakozása marad. Ha ellenben ez a különleges kagylótenyésztés eredményes lesz, el lehetünk készülve rá, hogy az emberi melegházak csakhamar Európában is divatba jönnek.

Uj amerikai találmány a speciális csiszolt kagylókból készült napfürdőző ház, melynek belsejében akár naphosszat is fekhet az ember. Meglepően rövid idő alatt csokoládébarnára sülhet, anélkül, hogy a nap sugarai az emberi test bőrének ártanának. A különleges kagyló-üveg emellett az ultraviolett sugarakat is átengedi.

Képeink: Louise Robertson filmszinésznő napfürdőzik.