XIII. Leo pápa a ravatalon

A pápa holttesttét, miután bebalzsamozták, julius 22-ikén este átvitték a Szent-Péter-templomba és ott ravatalra helyezték.
A pápa holttestét az átszállitás előtt főpapi ruhába öltöztették. Fejére püspöki süveget tettek. Kezében elefántcsontból és ébenfából készült feszület volt. Gyűrűs ujjára a püspöki gyűrűt huzták.
A templom előtti téren rendkivüli tömeg várta, hogy a pápa ravatalához juthasson. A tolongásban rendőrség és katonaság tartotta fenn a rendet. A ravatalnál a hagyományos lábcsókot nemsokára meg kellett akadályozni. A lábon levő aranyos papucsot szokták megcsókolni. A holttest bebalzsamozása azonban nem sikerült és igy a legcsekélyebb érintést is el kellett kerülni. A halott arczát alig lehetett fölismerni, a mihez nagyban hozzájárult az is, hogy a pápa műfogakat hordott, melyeket most eltávolitottak. A holttest nyaka föl volt dagadva. Az arczon fekete foltok mutatkoztak.

A szent kollegium elhatározta, hogy a pápát julius 25-ikén este eltemetik.
Esti hét órakor a Péter-templomot villamos fénynyel világitották ki. Csak azokat bocsátották be, kiknek jegyök volt. Az oltári szentség kápolnájában végezték az utolsó szertartást.