Félmillió szülő nagy könnyebbsége: megvan az olcsó tankönyv!

Hóman Bálint kultuszminiszter január hó 17-én a magyar könyvkiadók és könyvkereskedők országos egyesületéhez rendeletet intézett, mely szerint – az ötéves tankönyvváltoztatási tilalom fenntartása mellett – az 1933/34. tanévben a kiadók forgalomba hozhatják ugyan az eddig is forgalomban volt diszesebb kiadásu könyveket, kötelesek azonban ezek mellett tartalmilag a diszes kiállitásu könyvekkel teljesen egyenértékü olcsóbb fajtáju tankönyvek kiadására is.

A rendelet értelmében a népiskolai tankönyvek árai a következőképpen alakulnak:
I. osztály: ÁBC könyv 76 fillér
II. osztály: Olvasókönyv 1 pengő
III. osztály: Olvasókönyv és Számtan együtt 2 pengő
IV. osztály: Olvasókönyv és Számtan együtt 2.50 pengő.

1926-30. évek között az elemi iskola négy osztályában használt könyvek ára 15 pengő, a folyó tanévben pedig 12 pengő 40 fillér. Ezzel szemben az uj megállapodás értelmében az elemi iskola négy osztályában használatos tankönyveket 6 pengő 26 fillérért lehet majd beszerezni.

Az elemi iskola V. és VI. osztályának tankönyv-ellátásával kapcsolatban a tárgyalások még folyamatban vannak, de minden remény megvan arra, hogy ez a kérdés is rövidesen megnyugtató megoldáshoz jut. Meg kell emliteni még, hogy a népiskola alsó osztályaiban a jövőben a nyelvtan, földrajz- és történelemoktatás szóbeli uton történik és csupán az V. és VI. osztályban maradnak meg az emlitett tankönyvek, illetve tankönyvrészek.

Az uj olcsó tankönyvek engedélyezésével és kiadásával egyidőben a vallás- és közoktatásügyi miniszter szigoru utasitást intéz valamennyi állami és községi népiskola tanszemélyzetéhez az olcsó könyvek használatba vétele érdekében és felkéri majd az egyházi főhatóságokat is, hogy a tankönyvellátás uj rendjét a szegényebb néposztályok érdekében saját hatáskörükben is biztositsák, annál inkább, mert hiszen ez a rendelet Csonka-Magyarországon mintegy 900.000 elemi iskolai tanulót, illetve körülbelül félmillió szülőt érint.

E nagyfontosságu kérdéssel kapcsolatban Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter többek között a következő nyilatkozatot tette:

– A tankönyvkiadás megoldásánál ragaszkodtam a nemzeti munkaterv 89-ik pontjában lefektetett alapelvhez, mely szerint:
„A nép minden rétegének gazdasági érdekét érintő tankönyv- és tanszerügyet a jogosulatlan üzleti érdekek figyelmen kívül hagyásával az olcsó tankönyv és olcsó tanszer irányában kivánjuk végleg megoldani.”

– Az olcsó tipusu tankönyv lehetővé teszi, hogy minden tanköteles megszerezhesse a szükséges könyvet. Ideális megoldásnak persze azt tartanám, ha a tanköteleseket az állam, illetve az iskola-fenntartók látnák el tankönyvekkel. Ez a megoldás azonban mai helyzetünkben elérhetetlen és azért kellett az olcsó tankönyvet más eszközökkel biztositani.