Az uj falusi polgár

Január hó 9-én értekezlet folyt le a budapesti és a fővároskörnyéki tejforgalom ujabb szabályozása tárgyában. Nem kivánunk ezuttal behatolni a tejkérdés szerteágazó és sok sulyos érdeket érintő szövevényébe.

Hisszük, hogy a földmivelésügyi miniszter – aki már többizben kifejezésre juttatta, hogy megnyugvást óhajt teremteni ebben az ügyben – meg fogja találni a leghelyesebb, legigazságosabb és a tejtermelők érdekeit leghatásosabban istápoló rendelkezést.

Ami most arra késztet, hogy olvasóink figyelmét reátereljük: egészen más természetü. Az értekezleten a falusi kisemberek – tejárusok és tejtermelők – soraiból számosan éltek a szólás jogával. Ezek a felszólalások annyi meglepő tájékozottságot és kifejezési készséget, olyan biztos fellépést és higgadtságot árultak el, hogy hatásuk nyomán az ember szeme elé kirajzolódott az – uj falusi polgár képe.

Nem lennénk őszinték és bárki hizelgéssel vádolhatna meg bennünket, ha elhallgatnánk, hogy ez az uj falusi polgár ma még nem lelhető meg minden falu minden házában. Annyi azonban bizonyos és örvendetes, hogy minden falu sok házában már megtalálhatjuk őket és mindig többen és többen emelkednek erre a magaslatra a tájékozatlanok, maradiak, a megszokás, közöny és fásultság rabjai közül…