A kendergyárak és a gazdák megállapodásának részletei

Az idei kendertermelés feltételeiben megállapodtak a termelő gazdák és a kendergyárak.
A megegyezés szerint a beváltási ár a gyár vasuti állomására szállitott 100 kg. elsőrendü lombmentes sulyu kenderért 4.80 pengő. A Szegedi Kenderfonó Gyár kötelezte magát, hogy azoknak a termelőknek is, akikkel már 4.60 pengő beváltási ár mellett kötött le szerződést, a különbözeti 20 fillért fuvartérités cimén megfizeti, s még szükséges további területre nézve pedig 4.80 pengős beváltási áron köt szerződést.

A beváltási ár kiegészitéséül a Pannonia Kender- és Lenipari Rt. érdekköréhez tartozó kenderüzemek (Nagylak és Tolnanémedi) prémiumot (jutalmat) is fizetnek a szerződő gazdáknak és pedig a következő módon: ha a mezőhegyesi állami ménesbirtok által 1933 október 1-től 1934 március 31-ig nyilvános árlejtéseken értékesitett rostkenderkóróból származó összes különféle fajtáju tilolt kendereknek a mennyiségekkel kombinált átlagos értékesitési ára eléri vagy meghaladja a 76 pengőt, akkor a 76 pengő átlagáron felüli minden egypengős emelkedésért a kóró 100 kg.-kénti beváltási árát négy-négy fillérrel pótolni tartoznak addig, amig a kóró beváltási ára 20 pengő tilolt kender átlagár mellett 5 pengőre egészül ki.

Ha az előbbi pontokban körülirt tilolt kender átlagára 80 pengőnél magasabb lenne, akkor az 5 pengőre már kiegészitett vételárnak félennyi százalékát tartoznak prémiumként folyósitani, mint ahány százalékkal az október-márciusi átlagár a 80 pengőt felülhaladja. Ezt a prémiumot azonban csak a nagylaki és a tolnanémedi gyár nyujtja a velük szerződő termelőknek, a többiek nem.

A Pannonia Kender- és Lenipar Rt. nagylaki kendergyára körülbelül 2000 katasztrális holdra, a Szegedi Kenderfonógyár 3000 katasztrális holdra, a tolnanémedi kenderkikészitő üzem 800 katasztrális holdra hajlandó az idén kendertermelési szerződéseket kötni a gazdákkal.