Hogy született meg a gépfarm?

A világszerte sokat emlegetett Ford gyárosról, aki most az amerikai nagybankokkal vivja a nagy harcot, érdekes adatot olvasunk az egyik amerikai lapból.

Eredetileg az óriási vagyonát Ford is a világháboruban a hadseregszállitással szerezte meg. Az autók és a háborus áruk szállitásával Ford volt a világ egyik legnagyobb hadseregszállitója. Mikor azután a háboru befejeződött és Ford egy napon beszüntette az összes üzemeit, azt hitték, hogy Ford tönkremegy és most már majd nem tud mit csinálni a hadicélokra összevásárolt nyersanyagkészletekkel.

Az amerikai nagybankok, Fordnak máiglan nagy ellenségei, azért az ilyen anyagokat, hogy megfojtsák, piacra dobták. Ford azonban tudta, hogy mit csináljon, s a traktorok készitésére akkor szervezte át először gyárát.

Egy 9000 holdas kisérleti birtokon bemutatta, hogy traktorjaival négy nap alatt le tud aratni – 3000 holdat…

Igy kezdette meg Ford az óriási arányu traktorgyártást, amellyel azután elárasztotta az egész világot és meginditotta a mezőgazdaságnak átüzemesitését a – gépekre. Ami végeredményben a mezőgazdasági árak félelmetes esésére és az ezzel együtt elhatalmasodott világnyomorra vezetett.