A szegedi paprika a külföld érdeklődésének előterében

Szentgyörgyi Albert szegedi egyetemi tanár most tért vissza külföldi előadó utjáról, amelyen a paprikából nyert C-vitaminról tartott ismertető előadásokat. Szentgyörgyi tanár külföldi utjának eseményeiről és előadásainak lényegéről a következőket mondotta: 

– Európai körutam, amelynek során Berlinben, Kopenhágában, Lundban, Stockholmban, Upsalában, Cambridgeben, Amsterdamban, Párisban, Heidlbergben és Zürichben német, angol, holland és francia nyelven tartottam előadást, öt hétig tartott. Előadásomban ismertettem a C-vitaminra vonatkozó vizsgálataimat. Elmondtam, hogyan sikerült tizévi munkával ezt a vitamint felfedeznem, illetőleg azt tisztán előállitanom és vegyelemeznem és hogy miként tette lehetővé e céljaim elérését a magyar paprika, amely rendkívül gazdag vitaminban. 

– Kisérleteim ellenőrzésére és kiegészitésére ma az egész világon széleskörü tudományos vizsgálat folyik. E vizsgálat eddigi eredményei mind igazolták állitásaim helyességét. Külföldi utamon mindenütt a legmelegebb fogadtatásban és nagy elismerésben volt részem. 

– Kutatásaimmal kapcsolatban valamennyi svéd napilap foglalkozott a magyar paprikával és a lapok cimoldalán vastag betüből szedve szerepelt a magyar paprika. A C-vitaminnak különösen az északi országok szempontjából van nagy gyakorlati jelentősége, főleg azért, mert ott kevés és drága a zöldség. A legnagyobb európai gyárak – többet közülük meglátogattam – már nagy arányban foglalkoznak a vitamin előállitásának kérdésével és kiindulási anyagul a paprikát veszik. 

– Azt hiszem, hogy a paprika – kivált a kevésbé csipős válfajok – megfelelően előkészitett konzerv alakjában éppen dus vitamintartalmánál fogva, elsőrangu kiviteli cikk lesz. Vizsgálataim hatása talán már az idei paprikapiacon is érezhető lesz.