Katonai uralom Szerbiában

I. Péter király uralkodása mézes heteinek ugy látszik vége. A junius 11-iki vérengzésben felülkerekedett katonai párt részt kiván magának az uralkodásból. A kik megszerezték a trónt Karagyorgyevics Péternek, telhetetlenek saját megjutalmazásuk követelésében; magoknak és hozzátartozóiknak követelik a hivatalokat, az előléptetéseket, mert a király hálával tartozik nekik.
I. Péter király a minap kinevezte Lesjanin Lyubomirt udvari marsallá. A katonák tiltakoztak az ellen, mert Lesjanin hive volt Sándor királynak. Ugy intézték el a dolgot, hogy mivel a kinevezés már megtörtént, hozzák nyilvánosságra, de Lesjanint rá kell venni, hogy ne fogadja el.

Most ismét egy párt kezében van a hatalom Szerbiában és ez a katonaság. Péter csak árnykirály. Vádolják is, hogy a gyilkos összeesküvés az ő műve, egy évig készitette elő. A külföldi udvaroknál most kezdik még csak éreztetni a szerb királylyal a királygyilkosság következményeit. A külföldi katonaiskolákban tanuló szerb tisztekkel az érintkezést a más tisztek megszakitották.

A román kormány minden rendjelt visszavett a szerb tisztektől. Bécsből felszólitották a belgrádi kormányt, hogy a bécsi katonai iskolához beosztott Jankovics Milusin századost azonnal hivja vissza. Az orosz katonai intézetek parancsnokai utasitották az orosz tiszteket, hogy szerb tisztekkel szolgálaton kivül ne érintkezzenek.