Imrédy pénzügyminiszter a londoni konferenciáról

Imrédy pénzügyminiszter a vasárnap éjszakai Orient-expresszel hazaérkezett Londonból Budapestre. A Reggel munkatársának alkalma volt a pályaudvaron hosszasan beszélni a pénzügyminiszterrel, aki a londoni konferenciáról a következőket jelentette ki: 

– Azért jöttem már most vissza Budapestre, mert az általános vita befejeződött és a konferencia tárgyalásainak anyaga különböző bizottságokba és albizottságokba került át.

A konferencia eredményei részben olyan eseményektől függnek, amelyek a konferencia tulajdonképpeni tárgyalásain kívül esnek és ezeknek sorában különösképpen az amerikai pénzügyi intézkedések iránya vonja magára a figyelmet.

Munkatársunknak arra a kérdésére, igaz-e az a pesszimista hír, hogy a londoni konferencia csődöt mondott, Imrédy pénzügyminiszter határozott nemmel válaszolt, majd így folytatta nyilatkozatát:
- A konferencia a tárgysoron kívüleső eseményektől függetlenül folytatja a maga munkáját. Az én előterjesztett javaslataim arra irányultak, hogy olyan mechanizmust létesítsünk, amely alkalmas a hitelezők és adósok között fennálló kérdések rendezésére.

Ezenkívül állandóan hangoztattam, hogy az olyan nehéz helyzetben levő ország, mint Magyarország, amely a többi agrárállamokkal együtt el van adósodva, elsősorban arra szorul, hogy mezőgazdasági terményeit el tudja helyezni külföldön és ott megfelelő árakat érjen el. A legsúlyosabb probléma tehát itt az értékesítés megszervezése!

A másik probléma, amelyre rámutattam, hogy az eladósodott államok számára kedvezőbb kereskedelmi szerződéseket kell biztosítani. Remélem, hogy Magyarország szempontjából a konferencia előnnyel fog járni, de természetesen összefügg ez a kérdés a konferencia általános eredményeivel.

Itt ugyanis nem arról volt szó, hogy egyik-másik ország számára biztosítsanak előnyöket, hanem arról, hogy az általános krízis orvoslására keressenek közös megoldásokat. Nem vagyok sem optimista, sem pesszimista! Nyugodtan és higgadtan szemlélem az eseményeket. Az, hogy a konferenciának volt olyan stádiuma és lesz is olyan stádiuma, amely kevésbé alkalmas optimizmus felkeltésére, az nem lehet meglepő olyasvalaki előtt, aki résztvett ilyen konferenciákon, mert hiszen az ilyen konferenciák története hullámvonalban halad, apróbb válságok láncolatából áll. Ahol annyi érdek ütközik össze, mint a londoni konferencián, ott természetesen nehéz simán megtalálni a kellő megoldásokat.

Imrédy pénzügyminiszter végül kijelentette, hogy a londoni tanácskozások eredményéről még a hétfői nap folyamán tájékoztatja Gömbös miniszterelnököt.