Nem kedveznek a londoni búzatárgyalások

A londoni búzatárgyalások eddigi eredményei nem igen alkalmasak arra, hogy a magyar gazdasági körökben megnyugvást keltsen. Az eddigi hírek szerint a maximális kiviteli kvóta, amelyet a tengerentúli gabonatermelő államok, a négy dunai agrárállamnak, Magyarországnak, Romániának, Jugoszláviának és Bulgáriának engedélyezni hajlandók, összesen 45 millió bushel-t tesz ki. Ez a mennyiség kereken 13 millió métermázsa.

Ha a legjobb esetet tételezzük fel, azt tudniillik, hogy a meglehetősen csekély bolgár búzakivitelt leszámítva a három dunai állam között a fennmaradó mennyiség egyforma részletekben oszlik meg, akkor Magyarországra mindössze négymillió métermázsa búzakiviteli kvóta esik. Ez a mennyiség megfelel ugyan Magyarország átlagos búzakivitelének a legutóbbi években, de nem szabad elfelednünk, hogy a magyar búzakivitel éppen a legutóbbi öt évben a kiviteli nehézségek, beviteli tilalmak és devizakorlátozások miatt rendkívül csökkent.

Az idén Magyarország exportálható kenyérmag-, tehát búza- és rozsfölöslege, abban az esetben, ha a termelés a földmívelésügyi minisztérium legutóbbi becslését nem haladja meg, legalább hatmillió métermázsa lesz, ha azonban a gazdakörökből származó jóval optimistább becsléseket vesszük számítási alapul, elérheti ennek az összegnek majdnem a dupláját.

Mi következik ebből?
Az, hogy a Londonban felajánlott búzakiviteli kvóta ötven százalékkal alacsonyabb, mint az idén kivihető búzafeleslegünk a legrosszabb esetben, vagyis Magyarország kénytelen volna lemondani arról, hogy búzafeleslegét a környező piacokon értékesítse.

A tengerentúli államok tudvalevőleg búzatermő területük tizenöt százalékkal való csökkentését ahhoz a feltételhez kötötték többek között, hogy a dunai államok, tehát Magyarország is, anélkül, hogy búzatermelő területét csökkentené, minimális búzakiviteli kvótával megelégszik. Ha már most a negyvenötmillió bushel összkvótát elfogadnák, akkor kénytelenek volnánk búzafölöslegünknek legalább egyharmadát idehaza felétetni, a jövő évben pedig búzatermő területünket legalább húsz százalékkal csökkenteni, vagyis végeredményben a magyar búzatermés nagyobb arányban volna csökkentendő, mint a tengerentúli.