A magyar gyümölcs ünnepének vasárnapja Kecskeméten

Kecskemét, július 30. 

Negyvenfokos hőségben ünnepli a hirös város világraszóló dicsőségét: a kecskeméti barackot, amelynek színe-javát rakta ki az ámuló pesti szemek előtt. A környék gazdái maguk is gyönyörködve járkálnak vasárnap délelőtt ezen a csodálatos kiállításon, amely mintha igazolni akarná a földművelésügyi miniszter megnyitó szavait: Európa csemegésboltja legyen Magyarország és ennek a csemegésboltnak Kecskemét legyen egyik kirakata!

A kecskeméti gazdák azonban, akik büszkék arra, hogy ez az egyetlen magyar város, ahol nincs munkanélküliség és ahol négy pengő napszámot fizetnek az exportra kerülő gyümölccsel dolgozó munkásoknak, tele vannak panasszal. Kecskemétnek az ország leggazdagabb gyümölcstermelő városának az a baja, hogy drága a trágya! A kecskeméti futóhomok rengeteg trágyát emészt fel, hogy meg tudja teremni földje büszkeségét, a kecskeméti gyümölcsöt. A trágyáért azonban, amelyért a kecskemétiek vagónonként 40 pengőt fizetnek a tétényi sertéshizlalónak – negyvennyolc pengő a fuvardíja. 

Ezt a költséget a kecskeméti gazdák nem is tudják viselni és ezért van, hogy míg 1926-ban még 2960 vagón trágyát vásárolt a város, ebben az évben csak 210 vagón, a mult évben pedig csupán nyolcvan vagón trágyát hozattak Kecskemétre. Ez a takarékosság nem fogja emelni a kecskeméti talaj termőképességét! A kecskeméti országraszóló barackkiállítás résztvevőinek és látogatóinak az az egyhangú kívánsága, hogy a kormány sürgősen és hathatósan segítsen ezen a bajon, amelytől a magyar csoport egyik büszkeségének egész jövője függ.

Vasárnap délelőtt kultúrvonat érkezett Budapestről ezer utassal. A kiállítási csarnok egész nap zsúfolva volt az érdeklődőkkel. Vasárnap délelőtt József főherceg jött is autón a szárnysegédével, Drehr századossal és mise után megtekintette a kiállítást. Szabó Iván kormányfőtanácsos, a gazdasági egyesület elnöke üdvözölte a főherceget, aki mindent alaposan végignézett, számos kiállítóval elbeszélgetett, majd autón visszatért Budapestre.

Kállay Miklós földművelésügyi miniszter, aki a kiállítást szombaton délelőtt megnyitotta, szombaton a környékbeli tanyákat kereste fel, megnézte a város szikrai szőlőjét. Vasárnap hajnalban 3 órakor Kállay miniszter bejárta a híres kecskeméti gyümölcspiacot, majd néhány exportőrnek a telepét kereste fel. Vasárnap délelőtt Simai Károly polgármesterrel és Dömötör Lajos polgármesterhelyettessel kiment Bugacpusztára, onnan pedig gépkocsin Szegedre utazott.