A bankok október 31-ig nem árvereznek el mezőgazdasági ingatlant

A legutóbb ujjáválasztott 33-as országos bizottság az elmult héten tartotta első ülését. A napirenden elsőnek szerepelt a már megjelent aranydollár-rendelet tárgyalása. 

Sztranyavszky Sándor elismerését nyilvánitotta a kormány iránt, hogy a rendelet kibocsátásával megszüntette azt a visszásságot, amely a dollárzáloglevél-adósokkal szemben érvényesült, amikor egyes bankók az adósoktól az aranyzáradékra való hivatkozással aranydollár-értékben kérték a kamatot. Figyelmébe ajánlotta a kormánynak, hogy a rendelet érvényét a zálogleveleken kivül az aranydollárra szóló kötvényekre és bármi máslejáratu dollártartozásra is indokolt volna kiterjeszteni.

Kérte tehát a rendeletnek ujabb szövegezését, illetve kiegészitését olyan irányban is, hogy a font-záloglevélben tartozó adósok azonos elbirálásban és elbánásban részesüljenek, mint a dolláradósok. Végül hangsulyozta a gazdaadósságok gyökeres rendezésének halaszthatatlan fontosságát és kérte a kérdésnek mielőbb, legkésőbb az ősz folyamán történő minden részletre kiterjedő rendezését. 


A gazdaadósságok kérdése

Imrédy Béla pénzügyminiszter ismertette ezután azokat az előzményeket, amelyek a dollárrendelet kiadására vezettek, majd a gazdaadósságokkal kapcsolatban kijelentette, igen fájlalja, hogy egyesek részéről a gazdaadósságok kérdése ugy van beállitva, mintha ennek az országnak egyéb problémája nem volna. Elismeri, hogy aránylag nagyszámu állampolgár van érintve, de az is bizonyos, hogy az ujabban és folytonosan megnyilvánuló kivánságok sokszor elvetik a sulykot és olyan tulzásokat tartalmaznak, amelyeket teljesiteni nem lehet.

Végül rámutatott arra, hogy a pénzügyi kormányzat sohasem fogja szem elől téveszteni, hogy a hitelszervezet fenntartása, megerősitése és helyes müködése egyik fontos nemzeti érdek, de érdekében áll szükségszerüen magának a gazdatársadalomnak is. 


November 15-ig gazdaeszközök és igavonó állatok nem árverezhetők

Következett a gazdavédelmi intézkedésekről szóló rendelet kiegészitése tárgyában kiadandó rendelet tárgyalása. Lázár Andor igazságügyminiszter kijelentette, hogy a tárgyalt rendelet aránylag kisebb fontosságu matériát ölel fel, mint amilyen fontosságu matéria a hitelintézeti adósságok kérdése. Ezekre a rendelet nem vonatkozik. A hitelintézeti adósságok kérdésének rendeleti szabályozására azért nem volt szükség, mert ebben a tekintetben egyetértő megállapodás jött létre a hitelintézetek képviseleti szervével. A megállapodás szerint a pénzintézetek kijelentették, hogy az általuk folyamatba tett végrehajtási ügyekben mezőgazdasági ingatlanokra ezévi október 31-ig kitüzött, vagy kitüzendő árveréseket az adós kérelmére elhalasztják. 

A mezőgazdasági ingókra vonatkozólag utalt a miniszter az 1908. évi végrehajtási utasitás intézkedéseire, amelyek szerint március 15-étől november 15-ig terjedő időben a mezőgazdasági eszközök és igavonó állatok egyáltalán nem bocsáthatók árverés alá, továbbá az 1932. évi 6300. M. E. számu rendeletre, amelyek értelmében a mezőgazdasági adósok ingóságaira is ki van terjesztve a rendelet szerinti védelem.

A most kiadandó rendelet egyes tartozások tekintetében, annak ellenére, hogy ezek száz százalékban lettek volna fizetendők, kiméleti időt ad abban az esetben, ha az 1932 tavaszán fennállott álladéknak 20 százalékát azóta az adós letörlesztette.