Cseh fasiszta akció

Brünn, január 22.
(A „Cseh Távirati Iroda” jelentése)
A szombatról vasárnapra virradó éjjelen, egy óra tájban mintegy ötven főből álló csoport megtámadta a brünni 43. gyalogezred laktanyáját.

A meghiusult támadás során öten sebesültek meg, köztük hárman súlyosan. A súlyosan sebesültek egyike kórházbaszállítás közben meghalt. A támadók egy részét sikerült elfogni.

A támadásról illetékes helyen a következőket közölték a Cseh Távirati Irodával:
Kobzinek tartalékos főhadnagy, aki Königsfeldben lakik és akit a városban szertelenségeiről és állandó kalandvágyáról ismertek, az utóbbi napokban érintkezésbe lépett több brünnkörnyéki fasisztával. Kobzinek azt mondotta, hogy egy fasisztagyülés biztonságának és védelméről van szó és ily módon sikerült mintegy ötven embert arra bírni, hogy két társas gépkocsin Brünnbe utazzanak.

A vállalkozás résztvevői a vasárnapra virradó éjjelen útnak indultak Brünn felé; Kobzinek útközben, közvetlenül Brünn előtt egy elhagyott hegyiúton megállítatta a kocsikat és rábeszélte a vállalkozásban résztvevőket, hogy ostromolják meg a brünni 43. gyalogezred laktanyáját, amely Brünn egyik külvárosában, Zideniceben van. A tervet végrehajtották és a csoport egy része a kaszárnya hátsó falán átmászva, csellel lefegyverezte a kaszárnya főkapujának őrségét.

Az őrségparancsnok azonnal riadót fuvatott. A riadóra érkezett katonai és rendőri készültség azonnal felvette a harcot a betolakodott rendbontókkal, akiket rövid harc után sikerült ártatlanná tenni.

A csoportnak a kaszárnyába behatolt tagjait kivétel nélkül elfogták, de a kaszárnyán kívül maradtak az első lövések hallatára megfutamodtak. A támadók egyike harc közben oly súlyos fejsebet kapott, hogy még kórházbaszállítás közben meghalt; két másik társa és egy katona pedig könnyebben sebesült meg.