Az osztrák politika alakulása

Bécs, április 2.
Ausztriában megerősödött a horogkeresztes mozgalom. Ugy a Dollfuss-kormány, mint a szociáldemokrata párt információi megegyeznek abban, hogy a berlini és a müncheni központi horogkeresztes propagandairodák úgyszólván napról-napra fokozott tevékenységet fejtenek ki Ausztriában, különösen Bécsben, Tirolban és Stájerországban.

Az elmúlt héten egész sereg bécsi és vidéki nemzeti szocialista lap indult meg, amelyeket az ujságárusok között ingyen osztanak ki és 20 groschenért kerülnek az uccán eladásra.

Általában megerősítik azokat a jelentéseket, amelyek arról szólnak, hogy Passaun keresztül katonai felszereléseket hoznak be Németországból és beigazolást nyert az a hír is, hogy Németországból naponta negyven-ötven horogkeresztes agitátor érkezik Ausztria területére.

Az osztrák nemzeti szocialisták vezetését és irányítását dr. Brandl, a néhány héttel ezelőtt lemondott rendőrelnök vette a kezébe.

A vasárnap aránylag nyugodtan telt el, különösen a városokban, de Grác környékén, Knittelfeldben és Liebenau mellett újra véres harcok folytak a nemzeti szocialisták és szociáldemokraták és nemzeti szocialisták és kommunisták között.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket Dullfuss kancellár Danneberg szociáldemokrata pénzügyi városi tanácsnokkal, Breitner utódával folytatott.

A kiszivárgott hírek szerint Dellfuss és Schuschnigg igazságügyminiszter figyelmeztették úgy a szocialistákat, mint a horogkeresztesek bécsi vezéreit, hogy a permanens polgárháború Ausztria legfontosabb iparának, a tavaszi idegenforgalomnak teljes csődjéhez fog vezetni, ami a munkanélküliség ijesztő és gyógyíthatatlan emelkedésével járna. E tárgyalások hatásának tulajdonítják, hogy a polgárháború, amelyet már kezd megszokni az osztrák polgárság, a városokból és az idegenforgalmi központokból a vidékre terelődik.

Vasárnap nagy izgalmat keltett az a hír, hogy a Dollfuss-kormány egyik minisztere és tartományi főnöket meghitt tárgyalásokat folytat a horogkeresztes mozgalom Berlinből akkreditált vezetőivel és velük olyan megegyezésre jutott volna, hogy ő, aki hetek előtt ahcimwehr és a kormány közötti megállapodást közvetítette, hajlandó bizonyos feltételek mellett az osztrák nemzeti szocialista front élére állni. Kormánykörökben az éjszaka folyamán igen energikusan cáfolták ezeket a híreket azzal, hogy bizonyára a horogkeresztes agitáció akarja ezzel Tirolban pozicióját megerősíteni.

Kétségtelen bizonyossággal megállapítható azonban, hogy a szociáldemokraták sokkal enyhébb magatartásra határozták el magukat a Dollfuss-kormány diktatórikus törekvéseivel szemben.

Dollfuss kancellár vasárnap beszédet mondott, amelynek során kijelentette, hogy az osztrák állam életében döntő fordulás állott be!

A közvélemény azonban elfojtott izgalommal úgy érzi, hogy ez a döntő fordulat még nem állott be, de igen rövid időn belül eldől a harc a keresztényszocialisták és a horogkeresztesek között.