Kun-Félegyháza megtagadta az adófizetést

Kun-Félegyháza szeptember 18-ikán rendkivüli közgyülést tartott, melyen hosszabb vita után utasitotta adóhivatalát, hogy az állami adókat ne fogadja el. Hivatkozik az 1867-iki 10-ik törvényre, mely az országgyülés által meg nem szavazott adókat törvénytelnnek nyilvánitja. Hivatkozik a már hónapok óta fennálló törvényenkivüli állapotokra.

A mi most jeleztetik, - igy folytatja – az sem egyéb, mint az országnak hallgatag módon az abszolutizmus állapotába való süllyesztése. Az önkormányzati testületeknek elsőrangu kötelessége, hogy az alkotmány épsége és a törvények ereje felett őrködjenek, különösen pedig, hogy saját hatósági közegeik eljárásának törvényesség felett a legszigorubb ellenőrzést gyakorolják.

Ennek következtében a képviselőtestületi közgyülés elrendelte, hogy a városi adóhivatal közegei semminemű állami adót be ne szedjenek mindaddig, mig azon adót a törvényhozás meg nem szavazza. Budapest törvényhozásának legközelebbi ülésén szintén inditványt adnak be az adókivetés és a beszedés megszüntetéséről. Az inditványt már bejelentették.