Weisz Manfrédék makaróni- és tésztagyárat létesítettek

Speciális orosz búzát termeltek az új gyár számára

A Weisz Manfréd-konszern,
amely évtizedekkel ezelőtt mint nehézipari vállalkozás szerzett magának nemzetközi hírnevet, az utóbbi időben egyre szétágazóbb tevékenységet fejt ki. Régebbi és igen sikeres vállalkozása Weisz Manfrédéknak a konzervgyártás. Főleg Angliában adnak el egyre több gyümölcs- és zöldségkonzervet, de a Globus húskonzerveket is jól ismerik például Amerikában és a tengeri hajósvállalatok közül is többen rendelnek itt magyar konzerveket.

Értesülésünk szerint most a Weisz Manfréd-konszern új élelmiszergyárral
szaporította vállalatait, mert a Soroksári úton a konzervgyár helyiségeiben makaróni- és tésztagyárat létesített. A nagyarányúnak ígérkező vállalkozás megindulását hosszas előtanulmányok előzték meg. Megállapította például a vállalat, hogy külföldön, elsősorban Olaszországban a makarónigyártás hazájában milyen lisztet használnak.

Ezek a tapasztalatok vezették azután Weisz Manfrédékat arra,
hogy már az elmúlt év őszén néhány száz kiló orosz durum búzát vásároljanak, melynek különösen magas a sikértartalma. Ezt az orosz búzát Derékegyházán, az ottani Mauthner-Weisz Manfréd-féle mintagazdaságban elvetették. A cséplési eredmények szerint holdanként 12 mázsa volt az orosz durum búza hozama, az aklimatizált gabona igen kiváló és különösen alkalmas arra, hogy a belőle készült makaróni és tészta nemcsak nálunk, de külföldön is felvegye a versenyt az olasz árukkal.