A haj korai őszülése

A haj korai őszülése ellen semmit sem tudunk tenni, mert ez azon alapszik, hogy a hajat alkotó sejtrétegek elvesztik festékelőállító tulajdonságukat. Ennek közelebbi okát nem tudjuk, kétségtelen, hogy világrahozott tulajdonságok, öröklés, stb. is szerepet játszanak.

A haj őszülése ellen hirdetett különböző szerek az őszülést megakadályozni egyáltalában nem tudják, legjobb esetben különböző hajfestőszerek keverékei. A haj elvesztett eredeti színének pótlására egyedül a hajfestés alkalmas, ma leginkább a növényi eredetű hajfestőszereket, vagy a vegyiipar előállította paraphenyléndiamin származékokat használjuk, utóbbiak arra érzékeny egyénnél gyulladást, ritkán asztmát is válthatnak ki.

A növényi szereket, ha azokat a vegyikészítményekkel nem keverik, általában véve ártalmatlanoknak kell tartanunk, de a velük való bánásmód, bizonyos ügyességet igényel s ezért célszerű a haj festést jól képzett szakiparosra bízni. Mielőtt valaki a hajfestésre szánná rá magát, célszerű arra is gondolni, hogy az utánanövő hajrészek mindig őszen nőnek úgy, hogy havonként utánafestendők.

Dr. S. Zs.