Botrányt okozott, verekedett, öreg urat pofozott az Andrássy úton egy „okleveles újságíró”

Vasárnap délelőtt hatalmas termetű fiatalember dülöngött végig az Andrássy úton és ott szeméremsértő módon viselkedett, ami általános megbotránkozást okozott. Egy idősebb úr oda is ment hozzá és rászólt:
- Nem szégyelli magát fiatalember?.... Itt hölgyek is sétálnak!....
A szemmel láthatólag ittas ember erre két hatalmas pofont mért az őszbecsavarodott úriember arcára.

Ez a brutalitás annyira felháborított egy fiatalabb férfit, hogy felelősségre vonta a garázdálkodó részeget, aki őt is hasonlóképen bántalmazta, majd véresre vert egy sofőrt, aki rendre intette. Akkor már hatalmas tömeg követte az úriasan öltözött garázda Herkulest és rendőr is került elő, aki igazoltatni próbálta. Ő azonban a rendőrt is inzultálta, mire a felháborodott tömeg nekiesett, meg akarta lincselni és alaposan el is verte az erejét fitogtató részeg ifjút.

Mialatt a tömeg segítségével a Mozsár uccai kapitányság felé tuszkolta a rendőr, torkaszakadtából üvöltözött:
- Hozzám ne nyúljanak. Én okleveles újságíró vagyok!
A tömeg most már nevetett az „okleveles újságírón”, akit végre sikerült a kapitányság épületébe betámogatni. Itt megvárták, amíg félig-meddig kijózanodik és akkor kihallgatták.
Semmire sem emlékszem – védekezett. – Tegnap este óta hét liter bort ittam meg. Egyébként 30 éves vagyok, okleveles hírlapíró. Ugyanis sajtótanfolyamot végeztem. Tóth Lajosnak hívnak és a „Szózat” munkatársa voltam.

Mikor látta, hogy nagyon hitetlenkedve fogadják a vallomását, az „okleveles szerkesztő” még azt is elmondta, hogy érettségije van, az Ajtósi-Dürer sor 6. szám alatt lakik és jelenleg napszámos a fővárosi kertészetben.

Bár az esti órákban megjelent a kapitányságon Tóth Lajos anyja, aki földbirtokosnő – a botránytokozó verekedőt őrizetbe vették hatósági közeg elleni erőszak miatt.