Az emberi álom furcsaságai , kuriózumok

De még érdekesebb kuriózumai vannak az álomnak. Ezek közül legnagyobb érdeklődésre kétségkívül a johannesburgi, dél-afrikai rejtély tarthat számot. Egy Madge Sallivan nevű fiatal leány 1910-ben, húszéves korában, pontosan az esküvője előtt vesztette el vőlegényét.

Ez a haláleset olyan idegsokkot váltott ki belőle, hogy öntudatlanul esett össze és a normális szívműködés ellenére nem tudták eszméletre téríteni. A leány igen gazdag családból származott és szülei mindent elkövettek érte.

Minden 3 órában mesterséges táplálékot kapott. Állandóan orvos és ápolónő tartózkodott mellette. 18 évig tartott ez az álom, mely külsőségeiben egyáltalán nem különbözőit a normális emberi alvástól, csak éppen az alvót nem lehetett fölkelteni. 18 év alatt a leány szülei meghaltak és 1928-ban az alvó váratlanul fölébredt. A harc az ébredésért mindössze pár órahosszat tartott és aztán a modern Csipkerózsika teljesen éber és öntudatos állapotba került.

Igaz, teljesen csontvázzá soványodott csipkerózsika-álmában 18 esztendő alatt, de félév mulatt már teljesen fölépültnek volt mondható, bár 20 esztendős frissességét soha nem nyerte vissza. Most itt állt a megváltozott világ közepette, semmit sem tudott arról, hogy közben világháború volt, hogy szüleit elvesztette. Testileg 38 éves volt, lelke azonban 20 éves maradt.

Ennek éppen ellenkezője a magyar Kern Pál esete, melynek csodájára járnak a világ orvosai. Kern Pál tiszt volt a világháborúban s a Lemberg körüli harcokban súlyos fejsérülést szenvedett. Ez a sebesülés azután különös következményekkel járt.

Kern Pál elvesztette alvási képességét, azóta nem tud egyáltalán aludni, egy percet sem aludt 15 esztendő óta. Az emberek átlagosan életük egyharmadát töltik alvással, Kern Pál tehát az elmult esztendők alatt kerek öt évvel élt többet, mint kortársai.

Az amerikai Tarrytownban viszont egy Hermann Leng nevű férfi kerek 10 esztendőt vesztett el életéből azzal, hogy átaludta. Testileg most teljesen normális, viszont a 10 éves kényszeralvás súlyon lelki zavarokat okozott nála, mert nem tud a megváltozott világba beilleszkedni.

Egy Davis Hinton nevű amerikai leány „mindössze” 13 hónapot aludt és hetekig tartó orvosi kezelés volt szükséges ahhoz, hogy öntudatát és elmebeli képességeit visszanyerje.