Az atom, az atomenergia

Az atomenergia igazi tartálya ugyanis a középponti mag. Ugy okoskodott, hogy ha rádiumsugarakkal lövöldöztetné az atomokat, a sugarak behatolnak majd a magba, szétrobbantják és a benne lévő energia felszabadul.

Különböző gázokat és fémeket vett „sugártűz” alá; kísérleteit azonban olyan kevés rádiummal tudta csak folytatni, hogy a sugarak alig néhány gázatomot találtak el; kézzelfogható eredményt ennélfogva nem is produkálhatott.

Erre aztán arra a gondolatra jutottak, hogy rádiólámpaszerű csövekben mesterségesen idézzenek elő olyan sugárzásokat, aminőket a rádium bocsát ki magából. Csak a csőre kapcsolt villamos feszültségtől függ, mekkora a sugárzás és így módunkban áll az atomokat tetszésszerinti erősségű sugarakkal „bombáztatni”.

Ezen az úton haladnak most E. T. Walton és J.Cockroft angol fizikusok. 125.000 feszültségre kapcsolt sugárfejlesztő csövükben másodpercenként tízezer kilométer sebességű elektronsugarakat hoznak létre és ez a sugárzás irtóztató erővel bombázza az útjába állított anyagok atomjait.

Sikerült is ilyen módon lithium-, bór-, szén- és aluminiumdarabkák atomjait szétrombolni, de egyenlőre még olyan csekély számban, hogy gyakorlatilag hasznosítható energiamennyiségekről nem lehet szó.

A tudósok azonban remélik, hogy röviden annyira tökéletesíthetik készüléküket, hogy több atomot is széjjel tudnak majd vele roncsolni egyszerre s akkor a nagy probléma végre megoldási nyer. Szédítő még csak elgondolni is, mi lenne ennek a következménye.

Egyetlen vízcsepp felszabadított atomenergiájával egy átló esztendeig hajthatnánk egy kétszáz lóerős motort. Egyetlen tégla atomjaiból annyi energiát meríthetnénk, amennyivel egy Pestmegyénél jóval nagyobb területen egy méter vastagságú földréteget ezer méter magasra röpíthetnénk a levegőbe.

Szén, petróleum, vízierő és minden más energiaforrás jelentéktelenné törpülne az atomparányok hatalma mellett és manapság megcsodált gőzgépeinket, turbináinkat, gáz- és benzinmotorainkat gyermekjátékszerekké értéktelenítené az atommotor.

Az emberiség szekere elé fogott atomenergia paradicsommá változtatná a Földet, mint harci eszköz azonban messze felülmúlná borzalmasságában a háború összes eddigi romboló vívmányait és felperzselné az egész civilizációt. Az atomenergia segítségével való háborúskodás az emberi nem végpusztulását jelentené.

Ha megtaláljuk Aladdin szellemének titkát, megváltozik a világ képe. Feltéve, ha az emberiség elég érett lesz hozzá, hogy okosan éljen az ölébe hullott szörnyű hatalommal. Mert máskülönben Aladdin piciny lámpácskát átváltoznak Pandora szelencéivé, melyekből baj és pusztulás háramlik majd a világra.

Ernyei Frigyes