Szeszélyesek házai

Lay, a kinek a szerencséje a kártyajátékban köztudomásu volt, Combe-Martinban (Devonshire) ötvenkét szobás házat épített magának.

Minden egyes kártyalapnak meg volt a maga megfelelő szobája. Lay halála után a házat egy korcsmáros vette meg, a ki *A kártyajátékhoz* czímet adta a szállóvá átalakított háznak. Ezt a czímet viseli még ma is. 

Northanptonban van egy ház, a mely a napot, hetet és az évszakokat jelképezi. Minden napnak külön ablaka van, minden hétnek külön kandallója. A ház hét kapuja a hétnek hét napját jelenti és a négy torony is díszíti a házat, jelentvén a négy évszakot.

Glen Isleben (Ferforshire) egy Starkey nevű gazdag ember lakott, a ki ki nem állhatta a folyosókat. Építtetett tehát magának egy kerek házat, mely két részre oszlik: 72 négyzetméternyi területre; ez utóbbi a szolgák lakosztálya.

A ház középpontjában egy nagy kerek csarnok van, ide nyílik minden szoba, míg belül egy csarnok valamennyivel össze van kötve. Az egész épületben nincs egyetlen folyosó sem.

Goodwoodban egy csodálatos ház van, a melynek falai és tetőzete kagylókkal van födve, mind szép rendbe szedve ; a lépcsők versenylovak fogaival vannak díszitve.

Yorskshireiben van egy ház, a melynek külső fala különböző alaku, szinű és nagyságu gombokkal van telerakva. Két millió gomb van itt ráerősítve a falra, és pedig 20.000 különböző fajtáju. Természetes, hogy a ház homlokzatát ez a gombgyüjtemény nem teszi valami különlegesen széppé.