Szász Ernő vezérigazgatót egész csoport barátságos úriember végigölelte egy színházi premieren

Eltűnt mind a két pénztárcája. Az új módszerrel dolgozó zsebtolvajbanda főnökét, Szilágyi Hugó zenetanárt ez esküvők és színházi foyerek,,rokonát” és,,régen látott jóbarátját” elfogta a rendőrség

Vasárnap este elegánsan öltözött, izgatott úriember szállt ki a főkapitányság kapuja előtt egy taxiból: Szász Ernő kormányfőtanácsos, vezérigazgató, akit mint károsultat eltaláltak sürgősen a főkapitányságra. Simon detektívfőfelügyelő fogadta a vezérigazgatót és arcképet mutatott neki:
- Ez volt ? – kérdezte a detektívfőfelügyelő.
- Oh....persze: ez szorongatott annyira a Magyar Színház ruhatárában! De nem volt egyedül....egész csoport...csupa barátságos úriember, akik végigölelgettek...

Az előzmény: Szomory Dezső II. József császár című történelmi drámájának bemutató előadása a Magyar Színházban, Szász vezérigazgató a feleségével együtt nézte végig a premiert, majd a ruhatárban felöltözött és kocsin a Royal -étterembe ment, ahol megvacsorázott. Mikor fizetésre került a sor, sem az aprópénzerszényét nem találta a nadrágzsebében, sem a nagy tárcáját a
kabátjában.

Kénytelen volt bonnal fizetni az éteremben, ahol egyébként jól ismerik a vezérigazgatót. Másnap reggel pedig megtette a följelentést ismeretlen tettes ellen. Alig tért vissza a rendőrségről, mikor becsöngetett hozzá a postás és minden boríték, vagy csomagolás nélkül átnyújtotta a pénztárcáját.

Mondani sem kell, hogy minden benne volt, minden írás, csak éppen a pénze nem. Gyakorlott zsebtolvajok körében ugyanis kifejlődött az a szokás, hogy amint a pénzt kiszedik az ellopott tárcából, azonnal bedobják a kifosztott erszényt a legközelebbi postaládába, hogy ne találjanak náluk semmit, ha megmotoznák őket.

A posta a tárcában talált írásokból megállapítja a tulajdonost és előzékenyen – díjmentesen! -kézbesíti a kárvallottnak a veszett fejsze nyelét.

Mikor Alvincy Roland rendőrkapitány és Simon főfelügyelő nyomozni kezdtek az eltűnt erszény ügyében, hamarosan megtudták, hogy Szilágyi Hugó volt háztulajdonost és zenetanárt, akit már régóta figyelnek, hatodmagával látták borozgatni a II. József premierjének estéjén egy kocsmában, közel a Magyar Színházhoz. Mikor kigyulladtak a villanylámpák a színház homlokzatán, jelentve, hogy vége az előadásnak, az elegáns Szilágyi és társai izgatottan rohantak be a színház kapuján.

A nyomozók tehát ezt az új zsebtolvajbandát gyanúsították kezdettől fogva ezzel az esettel is, holott eddig csak gyanújuk volt Szilágyi Hugóra és még sohasem érték tetten.

Szilágyi Nagyváradon dúsgazdag ember volt, két kéteshírű háznak a tulajdonosa. Tönkrement, Budapestre költözött és a 49 éves, jó megjelenésű ember ettől az időtől fogva
gyakran volt látható nagyobb esküvőkön.