Ausztria – Magyarország 1:1 (1:0)

A vezető gólt az osztrákok tartalék jobbszélsője, Ostermann rúgta az első félidő 35-ik percében, a magyarok csak öt perccel a befejezés előtt, Markos góljával egyenlítettek ki

A derby jelzőt újabban vígan osztogatják a nagycsapatok bajnoki találkozásainál, de mert újra bebizonyult, hogy a derby változatlanul a magyar-osztrák válogatottak mérkőzése, amelyre magyar pályán nem látott óriási tömeg, közel 40.000 ember vonult fel, vagy tízezren a szomszéd Ausztriából.

A közönség válogatottjaink Hollandia és Csehszlovákia ellen kiharcolt győzelmei után vakon bízott a honi csapat felülkerekedésében, annyival inkább, mert az osztrák Wundermannschaft néhány márkás játékosa hiányzott, annál rosszabbul esett a kiábrándulás, ami a publikumot, - a magyar csapat kitűnő startja után érte. Hiába dobta ugyanis újra meg újra frontba halfsorunk a csatárkvintettet a három belső csatár szánalmasan rossz és energiátlan futballt játszott.

Magyar fölény közben az osztrákok rúgják a vezető gólt

Korányi és Rainer választanak. Nappal szemben, de gyönge széltől támogatva játszunk az első félidőben. Teleki indítja el a labdát, Engelhardtnak ad, aki azonban Ticskához emel, de Rainer haza ad. A 4-ik percben Markos és Sesta párharcából korner árán az osztrák kerül ki győztesen.

A sarokrúgást Markos szépen íveli, Cseh készül fejelni, Platzer azonban gyorsabb, Sindelar hajszálpontos labdával indítja útjára Horvathot, de Barátky és Korányi egyesült erővel szerelik. Markos beadása súrolja a felső kapufát, nagy kavarodás támad, amelyből nehezen szabadul fel az osztrák kapu.

Báró hibájából Ostermann egérútat nyer, lövése az ellenkező kapufa mellett jut ki. Teleki szép kiadásával Markos rohan. Sesta közelébe sem fér, hosszú beadása Ticska elé száll, aki leállítja a labdát és gyilkos erejű lövése Platzer kezei között hal el. Nyomasztó a magyar fölény, de a csatársor bosszantó hibákat csinál.

Fölöslegese driblik és forgolódások ölik a magyar nézők idegeit. Cseh lövése a kapufáról pattan Ticska elé, szélső lövése ugyancsak erre a sorsra jut. Nagy balszerencse! Bíró belép Sindelarba, a 40 méteres szabadrúgást Szabó biztosan védi.

A 14-ik percben izgalmas helyzet van a magyar háló előtt. Schall éles lövését Szabó balra üti. Horváth átemel a másik oldalra, Ostermann jól érkezik, lövését azonban Szabó nagyszerűen nyomja ki kornerre. A sarokrúgás könnyen hárul el. Ticska lapos beadását Cseh erősen lövi kapura. Platzer elvetéssel keríti hatalmába, Korányi hibájából Schall kerül gólhelyzetbe, de Szabó ismét remekel.

A 20-ik percben kornert lőnek az osztrákok, Sindelar fejese magasan száll a kapu fölé. Nagyon változatos most a játék, még ugyanebben a percben az osztrák az osztrák kapu előtt esik korner, Platzer biztosan húzza le. Korányi veszélyes hazaadása megborzongatja a hátakat, hiszen élénk emlékezetünkben van még a múlt vasárnapi derbi öngólja.

Cseh hosszú szöktetését Ticska lövéssel fejezi be, de lapos, lövésszerű beadásáról nagyon lekésnek a magyar belsők és így a nagy helyzet kárba vész. Horváth beadása jelent veszélyt, amíg Szabó kitűnően bele nem avatkozik. Élvezetesen gördülő osztrák támadás, de offszeidon akad el.

Az osztrák fölény most ritkán szakad meg. Engelhardt kiadását nem éri el Ticska, Bíró lyukat rúg, de a meglepett Wesselik későn eszmél föl. Barátky zsinórpasszával Markos eliramodik, beadása Engelhardt fejéről jut a kapu fölé. Schall váratlan lövését Szabó villámgyorsan üti a kapu fölé.

A 35. percben megvan az osztrákok vezető gólja. Sindelar hátrahúzott labdájával futtatja Ostermannt, a magyar bekkek lemaradnak a villámgyors, váratlan akcióról. Az osztrák tartalék jobbszélső futtából továbbított erős lövése az ellenkező kapufa mellett surran a hálóba (1:0).

Olyan nagy az osztrák nézők lelkesedése, hogy játékosaik szinte otthon érezhetik magukat. A gól nagyon megzavarja a magyar fiúkat, fejetlenül csapkodnak a pályán. Ezzel szemben az osztrákok megkettőzött nyugalommal és fölénnyel dolgoznak.

Lassan kap ismét lábra a magyar csapat. Sárosi megunja a csatársor tehetetlenségét és ő próbálkozik lövéssel. Ticska erős lövése a kapu mellé jut, a következő percben Cseh hatalmas bombája vágódik vissza a kapufáról. Engelhardt gyönge lövése a félidő utolsó eseménye.


Markos gólja menti meg a magyar futball becsületét

A második félidő első percei ideges tapogatózással telnek el. Schalt gyöngén a kapu fölé lő. Ticska lefut, a 18-as táján bekanyarodik, magára vonja az osztrák védőket, s fedezetlenül hagyott Markoshoz gurít, aki azonban elhamarkodja a lövést és pontosan Platzerbe lő, az osztrák kapus kornerre ütheti a labdát. Elveszett egy pompás kiegyenlíthetési alkalom.

A kornert Markos nagyszerűen íveli, a labda érintés nélkül csapódik a belső kapufáról a mezőnybe, és már sok a balszerencséből! Korányi hatalmas felszabadító lövése egész Platzerig jut el. Ostrom alatt áll az osztrák kapu, csatáraink azonban hajmeresztő hibákat csinálnak.

Markos beadása átvándorol az egész magyar támadósor lábán, végül Ticska mellé lövi a labdát. Mind a három belső gólt lehetett volna ebből a helyzetből. Barátky kísérletezik eredménytelenül lövéssel. Wesselik gyönge mellélövése után Cseh jó labdát ad Markosnak, de a szélső elveszti.

A 19-ik percben Markos lő sarokrúgást. Engelhardt elől Platzer idejében szedi föl a labdát. A 20-ik percben Sesta megsérül és csak 10 perccel később tér vissza nagy kötéssel a fején. Amíg a bekk távol van, Nausch megy hátra, míg az ő helyét Schell foglalja el.

Wesselik bombáját Szabó nagyszerűen öklözi a kapu fölé, a beadás ismét a magyar kapus biztos zsákmánya lesz. Cseh átverekedi magát két emberen, de lövése mellé megy. Wesselik igen veszélyesen tör a magyar kapura, csak Szabóval áll szembe, amikor a hátulról befutó Barátky elrúgja előle a labdát. Meleg helyzet volt!

Cseh és a sérült Barátky helyet cserélnek. Az osztrák csatársor precíz, gépszerű, pontos játékkal közelíti meg a magyar kaput. Ticska megugrik, Rainer nagyon rajta van és így a magyar szélső lövése a léc fölött süvít el. Erre megindul a közönség elvonulása, senki nem számít arra, hogy kiegyenlítünk. Nem így történik.

Az óra a 40-ik percet mutatja, amikor Bíró nyomul előre a labdával, kevéssel van túl a fél pályán, amikor hirtelen jobbra vágja a labdát. Markos kapuja, aki nem sokat gondolkozik, hanem gyilkos erejű lövést irányít a kapura és a labda a vetődő Platzer mellett a jobbkapufa tövéről pattan a hálóba (1:1).

Kiegyenlítettünk! Az óriási örömrivalgásra már az utcán lévő közönség is visszaözönlik és hihetetlen lelkesedéssel űzi újabb rohamokra a még hátralévő öt percben a magyar csapatot. Barátky nem bírja tovább sérült lábával az óriási iramot és ki kell vinni a pályáról.

Egy perccel a befejezés előtt tér vissza. Idegizgató küzdelemmel telik el a hátralévő öt perc. Mindkét kapu pillanatról pillanatra kerül gólveszélybe, az eredmény azonban már nem változik.

Barlassina, a mérkőzés olasz bírája, feltűnő hibákat nem követett el ugyan, hogy a játék fair keretek között maradt, az erélytelensége miatt, nem az ő érdeme.