Megalakult a Magyar Bokréta Szövetség

A belügyminisztérium most hagyta jóvá a Magyar Bokréta Szövetség alapszabályait.
A Szövetség székhelye Budapest, de megalakitói nagyrészt vidéki papok, jegyzők, tanitók. A szövetség helyi szervezetei a Bokréta nevet viselik; olyan népi csoportok ezek, amelyek a népmüvészetek uj és öntudatos ápolását vállalják. Az érdekes alakulásról Paulini Béla, a szövetség megszervezője, a következőket mondotta:

– A szövetség célja a népmüvészet minden megnyilvánulásának
– népi dalnak, táncnak, viseletnek, szokásnak – országosan való óvása, de uj virágoztatása is. Bővebben kifejtve, a szövetség azon fog munkálkodni, hogy a hagyományok országosan ujraéledjenek, sőt idők folyamán uj hagyományok kialakulását kivánja, legfőként a szépségekben olyan gazdag népmüvészeti alapon. Magyar öntudat élesztése ez és egyuttal a magyarság lelki összeforrásának nagyszerü eszköze: a népmüvészetek varázslatos szépsége fokozott mértékben forditja az intelligencia érdeklődését a nép felé s a nép hálás szivvel veszi, hogy ilyen értelmü értékeit is fölfedezték.

– Hogy a népmüvészeti alapokra fektetett magyar ünnepek
utóbb egyuttal világviszonylatban is különleges jelentőségü idegenforgalmi értéket jelentenek, ez a szerencsés – ráadás. A „hétköznap nyugat, ünnepeken kelet” jelszó főként ismeretlen és távoli zamatot szomjazó utazók igen jelentékeny tömegeit hozhatja ide. Hozza is majd. És gazdasági ráadás, hogy amikor a népmüvészetek egyéb ágai megfelelően divatoznak, minden külön mesterkedés nélkül kelendőségre tesznek szert a magyar népipar termékei.

– Gyöngyösbokréta nem lehet több,
csak egy, az ország szivében s ünnepi hetében az első magyar királynak. Patrónusa a székesfőváros. De kiméljék a mozgalmat a vadbokréták is, mert az ilyetén „lelkesedés” fölösleges. A jövő esztendőre a programm jórészt készen van, nagy vidéki városok komoly megértésével fog itt ölelkezni lelkességünk, de tapasztaltságunk is. Azonban, amily mértékben szükséges, hogy komoly és nagyszabásu magyar ünnepek legyenek, – igenis elosztva, nemcsak az országra, de az esztendőre is – oly mértékben volna káros, ha „divat” szagoltával most már csak népi csoportok ráncigálása következnék, végkimerülésig. A dolog országos fontossága megköveteli, hogy ezt a divatot le ne járassuk. Viszont a szövetség természetesen szeretettel és tisztelettel kérni fogja mindazok segitségét, akik akár tudományos, akár gyakorlati értelemben csakugyan támogathatják.

– Hogy hány bokréta illeszkedik bele a szövetségbe?
Körülbelül nyolcvan olyan helységgel számolhatunk egyelőre, ahol a hosszu téli estéken az ősi dalok, táncok ápolása a nemes szórakozás.