Serédi hercegprímásra 10.000 pengőt hagyományozott egykori latin tanára

Serédi hercegprímásra 10.000 pengőt hagyományozott egykori latin tanára, hogy ossza szét a szegények között

Városszerte ismert és tisztelt öregúr távozott el kedves diákjai közül az elmúlt héten: Reibner Márton, a Kölcsey reálgimnázium tanára, akitől három nemzedék tanult latinul.

Hatvankét éves agglegény volt e híres latin filológus, egy kissé különc, de melegszívű tudós, amiről a végrendelete is tanúskodik, amelyet tegnap találtak meg a régi vágású öregúr Eötvös uccai lakásán. Reibner Márton után, aki tanári fizetésén kívül a tudományos és iskolai könyveivel is keresett, elég tekintélyes vagyon maradt.

Ebből tízezer pengő készpénzt Serédi Jusztinián hercegprímásnak hagyományozott azzal a rendelkezéssel, hogy az ő legkedvesebb tanítványa ossza ki a szegények között. A Bútorairól és egyéb ingóságairól úgy rendelkezett, hogy azokat tanártársainak gyermekei örököljék, a könyvtárát pedig, amely több ezer - közöttük sok ritka - műből áll, a Kölcsey reálgimnázium kapta meg.

Az elhunyt címzetes főigazgató könyveinek kiadási jogát egyik tanártársára hagyta azzal a megjegyzéssel, hogy ha a kiadó cég nem adná ehhez beleegyezését, akkor dr. Vázsonyi János, aki ugyancsak tanítványa volt, per útján érvényesítése végső akaratát.

A végrendelet végrehajtásával egy másik tanítványát, vitéz Pálffy János egyetemi magántanárt bízta meg Reibner Márton, aki annyira szerette Budapestet, hogy 30 év óta nem mozdult ki innen, nem ült vonatra, nem utazott sehova...