A budapesti evezős Európa-bajnokság

Magyarország nyerte a Nemzetek nagydíját az evezős Európa-bajnokságon

Magyarország 3, Dánia, Franciaország, Lengyelország és Olaszország 1 -1 bajnokságot nyert

Délután félhárom, a Margithídon feketéllik a tömeg. Kíváncsi emberfejek néznek le a kora őszi napsütötte délutánon a fodrozó Dunára. A pesti oldal partján tízezer ember várja az evezős Európa-bajnokság megkezdését. A margitszigeti oldalon zsúfolt tribünök, fellobogózott klubházak tetején szorong a fizető közönség.

Megafón hirdet, késik a verseny megkezdése. A tribünök előtt evezőskabátban, színes dresszes sportemberek beszélgetnek, találgatják a versenyek eredményeit. Végig a Dunán motorosok pöfögve cikáznak. Mikor egy elszáguld, a türelmetlen nézősereg előtt felporzik a víz.

Mi is motorossal járjuk be a Duna versenypályáját. Száguldunk a pontonok felé, ahonnan majd elindulnak a karcsú hajók küzdelemre, életre, halálra. A starthelyen pontonokon katonák, a pontonok előtt startra készen állnak a tarka színű dresszes csapatok. Már lendül a zászló, hogy elindítsa a vasárnapi Európa-bajnokságok első döntő futamát: a kormányos négyes Európa-bajnokság mezőnyét.

Indul Magyarország zölddresszes legénysége, az olasz fiúk napbarnított testén azúrkék ing feszül, a svájciak fehér dresszbe öltözötten fogják keményen a lapátokat, a dán csapat fehér ing vörös szalaggal és ötödik helyen a vörös inges csehszlovákok.

A tribün előkelő nemzetközi közönsége az azúriak győzelmét tippeli. Felmorajlik a tömeg, repülnek a kis hajók és csobog a víz a lapátok nyomában. Olaszország (VittoriV., Vittori N., Chicco és Perentin) rögtön elhúz a többiektől és egy hajóhosszal biztosan nyeri a vasárnap első bajnokságát. Második Magyarország. Zúg az éljen, az evviva!

A győztes csapat elevez a tribün előtt és már a túlsó oldalon felálltak a csapatok a kormányos nélküli kétevezősversenyre. Magyarország hajójában Götz Gusztáv és Mackán Tibor ülnek. Mellettük az olasz, holland, svájci és jugoszláv csapatok állanak. Az indulás már magyar előnyt jelent.

A magyar fiúk biztosan és nagy fölénnyel eveznek végig a távon, dübörög a huj-huj hajrá! És átevez a célon a két magyar fiú, a két Európa-bajnok. Zsebkendők lengenek a szélben, boldogan mosolygó emberek tapsolnak a fáradt és verejtékét törülő két magyar fiúnak.

Most a szkiffbajnokság következik. Az indulás előtt kis incidens történik. A hajók nem tudnak a pontonokhoz állni és mialatt helyeikre eveznek, a dán hajó nekimegy Szendey szkiffjének, amely majdnem felborul. Szerencsére csak Szendey evezője törött el, mégis az indulás percekig késik.

A tömeg türelmetlen, közben a megafón speakerei evezős történetekkel szórakoztatják az egyre türelmetlenebb nézősereget. Percenként hallani, hogy jön már Szendey új lapáttal felszerelve: Halló! Halló! Már a starthoz evezett, már egyvonalban állnak a versenyzők, zászló leng a magasból. Start!

Szendey kiugrik, mielőtt a zászló lecsapódott volna és rögtön hosszakkal kezd vezetni. Nyomában a többi szkiffek, de csak pár pillanat az egész látvány és már rendelik is vissza a versenyzőket indulási helyeikre. Hosszú percekig tart, míg másodszor elhelyezkednek a hajók. A közönség türelmetlenül tapsol, végre elindulnak.


A dán versenyző nagy vizet fog, úgy, hogy a pontonon álló katona menti meg attól, hogy beleessen a vízbe. Szendey az élen, nyomában az olasz, öldöklő harc indul meg közöttük. 1200 méternél centiméterekkel vezet az olasz versenyző, aztán Szendey fokozza az iramot, már egy hosszal vezet, kettővel Szendey! Szendey! – ordítják a parton, mindenfelől zúg a biztatás.

Aztán megdermed mindenki a csodálkozástól, az éljenzés fütyülésbe, pfujozásba fullad, ezerötszáz méternél Szendey körülnéz, leengedi a vállát, az evezők lassabban kezdenek dolgozni és feladja a versenyt.

Szendey – senki nem tudja miért? – a Hungária evezősház felé fordítja csónakja orrát, kiszállt a versenyből, a többiek tovább üldözik egymást. A lengyel Windek Roder ér először a célba, másodiknak Siudaek (Svájc) és harmadiknak Giacomo (Olaszország).

A kormányos kétevezős verseny startja az olaszok miatt késik. Indulás után rögtön a magyar legénység hajója megy az élre, utánuk az olimpiászon második helyen végzett lengyel együttes. Hátrább a franciák és belgák.

500 méternél elhúznak a lengyelek és a magyarok a mezőnytől, az utolsó métereknél a magyar legénység gyilkos tempóval nyeri egy hajóhosszal a versenyt. A befutó után a kormányos vízzel locsolja fel az ájult versenyzőket. (Győri - Mammusich - Korm. Goreczky.)

A négyevezős verseny kormányos nélküli mezőnyében indulnak Hollandia, Magyarország, Olaszország, Svájc és Dánia. A start előtt az olaszok visszalépnek az indulástól s így csak öt hajó lendül előre az indítás pillanatában. Végig együtt mennek a hajók, aztán 600 méternél Hollandia húz el.

A dánok is erősebb evezőcsapásokba kezdenek és 1500 méternél nagy spuriba fognak. Utánuk a magyar csapat, 1800 méternél óriási küzdelem. Végül Dánia csapata (Hansen - Olsen - Cristianson - Olsen) nyeri a versenyt, második Hollandia, harmadik Magyarország csapata.

Sötétedik, mikor az utolsó versenyszámra – nyolcevezős versenyre – kerül a sor. Indulnak Svájc, Olaszország, Magyarország, Franciaország és Jugoszlávia. A start után az olaszok, magyarok és franciák együtt haladnak az élen. Svájc bennragad a startnál, ötszáz méternél gyilkos küzdelemben vannak a csapatok.

Ezer méteren áthaladva egy vonalban fekszenek Magyarország és Franciaország, mögöttük az olaszok. A csapatok hihetetlenül erős munkával dolgoznak, és mindig az fut elől, aki éppen csapáson van. Ezerötszáz méternél Magyarország már fél hosszal vezet. A közönség nagy kiabálással biztatja a zölddresszeseket.

Az olaszok igyekeznek megközelíteni a magyar csapatot, ez a nap szenzációja. A magyarok fogcsikorgatva küzdenek a győzelemért és fél hosszal eveznek át a célon. Tóth - Krassy - Kozma - Ballya - Alapi - Juna - Szabó - Gyurkóczi v.e. Molnár korm. Második Olaszország, harmadik Jugoszlávia, negyedik Franciaország.

Vége a versenynek, három Európa-bajnokságot nyertek a magyar evezősök és ezzel győztesek lettek a nemzetek nagydíjának. Felzúg a himnusz, lerepülnek a kalapok, katonák szalutálnak és felrepül a győzelmi árbocra a piros-fehér-zöld trikolór.