A valódi étherion

Az etherion czim alatt irtunk a minap Brush amerikai természettudósnak felfedezéséről.

 

Most lapunknak egy természettudományokkal foglalkozó barátja, aki figyelemmel kiséri a külföldi tudóstársaságok müködését, a következőkben mondja el Brush felfedezésének történetét:


Néhány hónappal ezelőtt az amerikai természetvizsgálók New-Yorkban tartott gyülésén Brush azzal az állitással lépett elő, hogy neki sikerült az aethert vagy az ehhez legalább is legközelebbi rokonságban levö anyagot izolálni. Brush az anyagot a levegőből elvont hydrogén vizsgálata közben födözte fel.

 

Vizsgálat alá vette, miközben legfeltünőbb volt az ismeretlen anyag tömecseinek rendkivül rezgési sebessége, amelyet ő, hozzávetőleg, másodperczenkint szás angol mértföldben állapitott meg.


A gáz sürüsége a hidrogén sürüségéhez viszonyitva (H — 1) 0.0001, tehát a hidrogén sürüségének tizezredrésze, fajhője pedig, szintén a hidrogén fajhőjéhez viszonyitva, annak hatezerszerese. E fizikai sajátságukra támaszkodva, nemcsak a gáz elemi voltát tartotta Brush lehetségesnek, hanem egyenesen meg volt győződve, hogy az nem lehet más, mint a mindenséget betöltő, rezgési változataival a fényt, villamosságot szülő, az anyag szerkezetét szabályozó éther, melyet ő "étherion"-nak nevezett el.

 

Erre már most a Brush állal előadott eljárás szerint Crookes, az ismert kitünö angol chemikus beható vizsgálat alá vette a "felfedezést" s a Brush előtt ismeretlen uj elemnek tartott anyag elemi voltát már vizsgálatai legelső jelenségei alapján kétségbe vonta. Kisérletei további során tényleg meggyőződött, ogy a Brush-féle étherion sem nem elem, sem nem aethes, de nem is ismeretlen anyag, hanem csak rendkivül higitott  vizgőz !



Crookes a nagy higitásu vizgőznek légüres térben tapasztalható magatartását már régebb idő óta ismerte ; a vizgőz ily állapotban észlelhető sajátságaival az étheronnak Brush által jellemzett sajátságai mindenben egyeztek s igy Crookes, midőn Brush felfedezése tudomására jutott, már szinte bizonyos volt afelöl, hegy az étherion nagyhigitásu vizgőznél nem egyéb. Igy, mielőtt még ellenőrző kisérleteit megkezdette volna, már az eredményről tisztában volt.


A nagyhigitásu vizgőznek a Crookes által csak a praecedens után nyilvánosságra hozott tulajdonságait utóbb mások által végzett kisérletek is igazolták. Nevezetesen: a viztömecsek mozgási sebessége a légüres térben rendkivül nagy, amivel természetesen a jelentékeny hővezetöképesség és a feltünően csekélynek látszó fajhő is összefügg.


Ezek tényleg oly physikai tulajdonságok, amelyek előtt a leggyakorlottabb physikus és chemikus is gondolkozva áll meg, mert az ismert anyagok ismert tulajdonai között ezek nincsenek meg; És tényleg Brush kisérleteit is ezek az ismeretlen tulajdonságok vitték tévedésre. Az ő hibája egyedül az, hogy az előtte ismeretlen anyag tulajdonait csakis fizikai szempontokból itélte meg; a feltünö sajátságok annyira bizonyossá tették előtte az anyag elemi voltát, hogy az ellenőrzésről teljesen, megfeledkezett: elhanyagolta ugyanis az anyag chemiai sajátságainak pontos megvizsgálását s igy könnyen megmagyarázható, a különben jeles természettudós tévedése.


Ez az "étherion" hiteles története.