Húsvéti csendélet a Steinhardt kabaré előcsarnokában a közönség , a színészek és egy rendőrszakasz közelharcával

Húsvéti csendélet a Steinhardt kabaré előcsarnokában a közönség , a színészek és egy rendőrszakasz közelharcával a végrehajtó miatt

Vasárnap este hangos jelenetek játszódtak le a Rákóczi üti Steinhardt-kabaré előcsarnokában. Steinhardt, aki a megszűnt Tabarin - mulató helyén nyitotta meg új színházát, februárban adós maradt a házbérrel. A Rákóczi út 63.tulajdonosa felmondott a színháznak és a bíróság úgy döntött, hogy Steinhardt május 1-jén köteles elhagyni a helységet, a hátralékos háromhavi bért pedig azonnal meg kell fizetnie. A színház nem fizetett, mire húsvét vasárnapján a háztulajdonos ügyvédje végrehajtó kíséretében jelent meg a színház pénztáránál és a végrehajtó kijelentette, hogy a pénztár egész tartalmát lefoglalja és magához veszi.

A legalkalmasabb napot választották ki, mert a kis színháznak , amely egyéb napokon bizony nem igen szokott megtelni, vasárnap este telt háza volt, még pótszékeket is kellett a nézőtérre állítani. A színházban izgatott hangulatot váltott ki a végrehajtó megjelenése és nyomban ott termett a színház ügyvédje, aki tiltakozott a pénztárban található összeg lefoglalása ellen.

Hangos szóharc kezdődött az előcsarnokban, amelynek egyes foszlányai a nézőtérre és az öltözőkbe is eljutottak. A kulisszák mögött a csengő már rég megadta a jelt az előadás megkezdésére, a színészek kimaszkírozva várták, hogy szétmenjen a függöny, a nézők pedig ideges kiáltozással sürgették az előadás megkezdését, kitódult az előcsarnokba és hangosan követelte vissza a beléptidíjat, a színészek pedig maszkban és kifestve rohantak ki az öltözőkből és fenyegetve vették körül a végrehajtót.

Közben az uccáról is több mint százfőnyi kíváncsi közönség tódult be a színházba, úgy, hogy az ügyeletes rendőrtiszt kénytelen volt a főkapitányságra telefonálni segítségért. Tíz perc múlva rendőrszakasz érkezett az előcsarnokba, amely szétoszlatta a pénztár előtt összegyűlt tömeget.

Közben a két ügyvéd jogvitája is eldőlt: a háztulajdonos ügyvédje a végrehajtóval együtt az előadás zavartalansága érdekében eltávozott a helyszínről, a bevételt pedig – újabb megjelenés – a színészek nyomban szétosztották maguk között hátralékos gázsijuk törlesztésére.
.-