Unalmas derbyn az Újpest biztosan verte a Hungáriát

Újpest – Hungária 3:0 (1:0)

Újpesti stadion. – 9000 néző – Bíró Gerő.
A derbyhangulat már a berlini téri villamosmegállónál kezdődik. Tömegesen kínálják a jegyeiket az üzérek:
- Nem kell tolongani a pénztárnál, nem kell összegyűrnie a ruháját, nálam a pénztári árban vehet jegyet…

Hosszú autósor robog végig a Váci úton. A villamosok zsúfoltak. Mindenki, még a kalauz is, a meccsről beszél. A derby forró hangulata tölti be a levegőt. Pedig a mérkőzés egyáltalában nem érdemelte meg ezt a nagy felvonulást. Unalmas, nívótlan meccsnek volt szemtanúja a mintegy tízezer néző.

Különösen a Hungária szereplése volt kiábrándító. A csapat minden része alatta maradt ellenfelének és hiányzott a lelkesedés is. Az Újpest csapata sem volt kifogástalan. A mérkőzést azonban így is megérdemelten nyerte. Védelme sziklaszilárdan állott.

A fedezetsor és egyben a mezőny legjobb játékosa Szűcs volt, aki Kalmárral szemben is fölényesen játszott. Szalai nem sokkal maradt mögötte. Sáros megbízható volt. A csatársorban Pusztai, de különösen P. Szabó játéka érdemel dicséretet.

A Hungáriában a védelem biztos kezdés után feltűnően visszaesett. A vereség főként ennek a számlájára írandó. Ugyanilyen sorsra jutott jó kezdés után a fedezetsor is, amelyből Kalmár sem tudott kiemelkedni.

A csatársorban csak Dudás igyekezett, a többiek mintha csak ebédutáni álmukat aludták volna. A bíró nem követett el jelentékenyebb hibát. Bosszantó volt a labdaszedőgyerekek viselkedése. Nem sportszerű dolog, hogy csak hossza, szemmel látható huzavona után adják vissza a hozzájuk került labdát.

Kocsis és Avar sorsol. A szerencse a kék-fehéreknek kedvez és az Újpest nappal szemben játszik az első félidőben. A Hungária nagyon veszélyesen kezd. Kalmár kiugratja Cseht, de Sternberg szerel. Az Újpest Avar támadásával válaszol. Egyelőre a Hungária látszik veszélyesnek.

A 7-ik percben Sternberg csak korner után szerelheti Szegőt, a beadást Horn ismét kornerre üti. Ebből Sebes előreadott labdáját Dudás hajszálnyira fejeli a kapu fölé. Turai szökteti Ticskát, aki nagyon elfut Sternberg mellett, beadása tisztán találja Turait a center hatalmas erejű lövése azonban a léc mellett süvít el.

A 14-ik percben Kiss P. Szabó biztos gólnak látszó lövésébe az utolsó pillanatban beleteszi a lábát és így korner árán megmenekül a Hungária-kapu. Veszélyes újpesti támadást Kocsis akaszt meg. Jávort, az újpesti centert egy labda gyomron találja. Két percig tart, amíg eszméletre tér. Az Újpest a 20-ik percben lövi első gólját. Kiss „lyukat rúg”, a résen lévő Pusztai elcsípi a labdát, Jávor elé gurít, aki védhetetlenül lő a hálóba (1:0).

A Hungária veszélyes támadásokkal válaszol a gólra. Sarokrúgást ért el. Dudás azonban hatalmas gólhelyzetben a labda mellé rúg. Hullámzó játék alakul ki. Ticska beadását Turai a kapu fölé lövi. Gólt ígérő újpesti támadást a tömörülő Hungária-védelem. Hárít el. A 30-ik percben ismét a Hungária jut kornerhez. Kalmár éles fejesét Horn pompás rávetéssel keríti hatalmába.

A következő Hungária kornernél Sebes előreadott labdáját Turai a kapu mellé lövi. A kék-fehér center újabb, váratlan, erős lövését Horn ölbe kapja. A 40-ik percben hajszálon múlik az egyenlítés. Hungária-kornerből Magyar Csehnek továbbítja a labdát. A jobbösszekötő fejese azonban a kapu mellé gurul. Nagy helyzet volt!

Avar a fejelő Turai alá fekszik, aki elesik, és nagyon megüti magát, úgyhogy élesztgetni kell. Az ezért járó szabadrúgást Sebes élesen lövi a kapu fölé. Még el sem helyezkedik a közönség, mikor megkezdődik a második félidő. A 2-ik percben P. Szabó beadását Jávor okosan átlépi, a jól érkező Avar védhetetlenül belövi a második gólt (2:0)

Két eredménytelen Hungária korner következik. Az újpesti kapu azonban bevehetetlennek bizonyul. A játék irányítását azután teljesen az Újpest veszi át. A Hungária megzavarodottan játszik. Az sem segít, hogy Cseh és Turai helyet cserél. A 20-ik percben kapuelőtti kavarodásból Avartól Pusztai elé perdül a labda, aki senkitől sem zavarva, nyugodtan lövi a labdát a kapuba (3:0).

A Hungária teljesen megadja magát a sorsának. Sáros távoli, de erős lövését Ujvári könnyen védi. P. Szabó fölényesen elszalad Kocsis mellett, egyedül Ujvárival áll szemben, de gyöngén lő és így a kapus könnyen keríti hatalmába a labdát. Két eredménytelen lila-fehér sarokrúgás után csak néhány percre szabadul fel a Hungária kapuja.

Ekkor sikerül kornert érniök, de Horn fölényesen hárítja el Magyar lövését. Csak szerencsén múlik, hogy két perccel a befejezés előtt a Hungária nem kap újabb gólt. Avar bombalövése a belső kapufáról pattan Jávor elé, aki a visszapattanó labdát a földön fekvő Ujvárihoz lövi.