Olaszország – Magyarország 1:0

Idegizgató vad küzdelemben tíz magyar futballhős harcolt tizenegy olasz ellen - Cesarini eltörte Korányi lábát

Az egész heti esőzés után vasárnap kiderült az ég és ragyogó napsugár aranyozta be az Üllői-úti pálya tribünjeit, amelyen negyvenezer ember volt összezsúfolva. A magyar politikai és társadalmi élet előkelőségei foglalták el a páholyokat, a klubház teraszát és a többiek, a boldog jegytulajdonosok nem törődtek azzal, hogy szinte csak külön harc árán lehetett bejutni a szűk kapukon az amfiteátrumszerű arénába.

Pár héttel ezelőtt Bécsben hatvanezer nézőt simán elhelyeztek a bécsi Stadionban és most bizony a rendőrség és a rendezőség fokozottabb ébersége sem tudta zökkenő nélkül elhelyezni a negyvenezer futballrajongót. Bizony nem volt épületes látvány, amikor az állóhely egyik sarkában összezsúfolódott nézősereg féken tartására kihúzott rendőrkardok csillantak meg a napfényben…

Pontban 3 órakor jelenik meg a kéktrikós olasz csapat a pályán. Udvarias taps fogadja őket. Az olaszok sorba állnak és a pálya négy oldala felé felemelt karral üdvözlik a közönséget. Belereszket a föld, a nagy üdvrivalgásba, amely a meggyvörös trikós magyar csapatot fogadja. Fényképészek tömege felajzott gépekkel ostromolja meg a játékosokat és Rous angol bírót.

A bíró sípja azonnal középre parancsolja a két kapitányt, Korányit és Celligarist. A magyar fiú választ, az olaszok kezdenek, Palotás azonban hamarosan közbelép, és máris Kemény rohan a labdával, beadása Toldi elé száll, aki lő, de olasz lábakba akad a labda. A kezdet mindenesetre jó. Orsi fut nagyon veszélyesen, de Korányi és Szalay közös erővel, szabálytalanság árán szerelik.

Orsi irányítja a szabadrúgást. Bíró visszaküldi, de pont Monti elé, aki nagyot lő – a kapu fölé! A 3-ik percben Takács II. nagyszerűen ugratja ki Toldit, aki jó helyzetben van, de elsieti a lövést és a labda a kapu fölé kerül. Elveszett a legjobb gólhelyzet!

Az olaszok veszélyes támadással válaszolnak. Palotás azonban az utolsó pillanatban taccsra szerel. Óriási az iram! Takács II. remekül dolgozik. Most nagyon szép Palotás-Toldi-Kemény - összjáték következik. A szélső lövését azonban Combi biztosan védi. Továbbra is fölényben maradunk.

Takács II. fordulásból lő, de a labda a léc mellé kerül. Változatos játék alakul ki. A magyar védelem imponáló stílusban dolgozik. Kemény hátrahúzott lövését Combi ismét fölényesen védi. Polgár gyönge lövése sem okoz gondot Combinak. A magyar fölény mind nyomasztóbbá válik.

A tizennegyedik percben tragikus esemény történik! Korányi összeütközik a támadó Cesarinivel, reccsenés hallatszik és a magyar hátvéd elnyúlik a földön. A játék azonnal megáll. Kétségtelen, hogy komoly sérülés történt. Korányit ölben viszik le az öltözőbe.

A negyvenedik percben lövik az olaszok az egyetlen góljukat. Cesarini ellenállhatatlanul tör a magyar kapu felé. Szempillantás alatt cserél helyet Borel II.-vel, a centerhez gurítja a labdát, akinek bombalövése védhetetlenül száll a jobb felső sarokba. (1:0).

Pizzioló fellökése miatt botrányos jelenetek játszódnak le a pályán. Az egyik olasz meg akarja ütni Takács II.-t, mire Bíró odarohan és elpenderíti a temperamentumos olaszt. Az angol Bíró mindezt tehetetlenül nézi.

A közönség hangulata mind izgatottabb és fenyegetőbb lesz. Tüntetnek az olaszok ellen. Guarasi beadását Cesarini erősen lövi, de Háda biztosan elfogja a labdát. A magyar csapaton a fáradtság jelei mutatkoznak, szerencsére azonban a bírói síp a félidő végét jelzi.



A félidőben érkezik meg a mentőautó. Nagy tömeg állja körül. A nagy kínok közt vergődő Korányit hordágyon beemelik az autóba, amely éles szirénabúgással kigördül a pálya kapuján, viszi magával az olasz-magyar mérkőzés mártírját…

A bíró sípjelére néma csendben, támadással kezd a csonka csapat. De hamarosan az olasz balszárny a kezdeményező, s az olaszok jönnek fel. A 3. percben Kemény összeütközik Cesarinivel, aki nagy jelenetet rendez: rángatódzik a földön, mintha komolyan megsérült volna. Emiatt aztán sokáig áll a játék. A közönség tüntet az olasz ellen.

Mikes szépen ad be, de Toldit hárman is fogják. Utána Monti provokálja ki a közönség haragját, majd újabb szép magyar roham következik. Toldi-Takács-Mikes a labda útja. Combi azonban helyén van. A következő percben Toldi Keményt küldi előre és a fiatal szélső ideges: futtában mellé lövi a labdát.

Negyvenezer ember buzdítja rohamra a magyarokat és a piros inges fiúk támadnak is. Valami elszánt dac, beléfojtott keserűség van ezekben a most állandósult magyar rohamokban. Az olaszok szinte csak pillanatokra jutnak szóhoz, akkor meg a magyar fedezetsorról, mint sziklafalról pattannak le az olasz támadások.

De az olasz kapu előtt nincs szerencsénk. Kemény megint mellé lő. Utána Sárosi magasan előreadott, veszélyesnek látszó labdája pattan a kapu fölé s így Toldi vállától Combi perdül a kapuba labda helyett. Sárosi hol elől, hol hátul látható. Szinte emberfeletti munkát végez. Ragad a lábához a labda. Így folyton támadunk.

A magyar hátvédek a félvonalon állnak, de az olasz védelem most mutatkozik meg igazi nagyságában. Hihetetlenül gyorsak és biztosak az azúringes védők s a lábuk mindig egy pillanattal előbb éri el a labdát.

A 23. percben a magyar kapu előtt adódik veszélyes helyzet, de Bíró ment. Aztán Takács labdájával Mikes fut el. Lövését Combi csak kiütni tudja. Toldi rámegy, de Rosetta taccsra ment. Utána megint Mikes lő – rosszul.

A magyar csapat hősiesen küzd, de már látszik, hogy ezt a hatalmas iramot sokáig nem bírja. Közben a bíró két kiáltó lesállást is elnéz, de védelmünk tisztáz.

A 24. perc után lankad a magyarok lendülete és feljön az olasz csapat, amely perceken át szorongatja Háda kapuját. Most látszik csak, hogy az olaszok milyen pompásan kezelik a labdát. Határozottan szépen játszanak a fáradt magyar csapat ellen. Lábról-lábra száll a labda, védelmünk azonban helyén van.

Az utolsó öt percben felenged az olasz nyomás s a magyarok egy utolsó ostromba fognak. A magyar csatárokat azonban nagyon közreveszik s így elmarad a kiegyenlítés. A 41. percben Guarisi és Borel mutat be remek akciót, amelyet Polgár rombol szét.

A 44. percben újból az olasz szélső vezet még támadást és azt hatalmas lövéssel fejezi be. Hádának bizony teljes tudására van szüksége, hogy hálóba ne menjen a labda. A kapurúgás után már szól az angol bíró sípja s így a balszerencsétől sújtott magyar csapat az eredmény szerint ugyan vesztesként, de erkölcsileg győztesként hagyja el a pályát.