A Carnera – Paolino bokszmérkőzés

Carnera kibicsaklott karral szállt ringbe Rómában vasárnap este Paolino ellen, és mert nem tudta kiütni, a közönség a Duce jelenlétében kifütyülte – Pontozással győzött Carnera

Róma, október 22.

A Carnera – Paolino mérkőzés teljesen kivetkőztette Rómát szokott vasárnapi nyugalmából. Hozzávetőleg tizenötezer vidéki és külföldi érkezett a jótékonycélra rendezett mérkőzésre, amely nagynak ígérkezett, de csaknem élvezhetetlenül nevetségessé zsugorodott.

A világbajnoki mérkőzésből szinte komoly nemzetközi botrány lett! Carnera láthatóan negyed gőzzel dolgozott és bár így is félholtra püfölte Paolinót, a közönség turpisságot sejtett és a mérkőzés végén nem az olasz győztest, hanem a vesztes spanyolt ünnepelte! Csak jóval a meccs után tudta meg a közönség, mi volt az oka annak, hogy Carnera a szó szoros értelmében kesztyűs kézzel bánt ellenfelével.

Most kerül sor általános izgalom közepette a nagy meccsre. Mussolini is látható izgalommal hallgatja Vaccoro generálist, aki elmondja a két bajnok adatait.

Az öltözőhöz vezető szűk folyosón megjelenik egy óriási zöld fürdőköpeny. A tömeg Carnera nevét üvölti és a következő pillanatban már a ring közepén áll a világbajnok.

Néhány másodperc múlva Paolino is megjelenik. Lefényképezik a versenyzőket, azután a két bokszolót szembeállítják egymással. Most már nincs rajtuk köpeny, kis nadrágban állnak a ring közepén.

Paolino olyan, mint egy fejletlen gyermek Carnera mellett. A nehézsúlyú bokszoló, mint egy gyönyörűen faragott, másfélszeres nagyított görög szobor áll a kis csapat közepén. Nincs rajta semmi zsír, az izmai plasztikusak, kidolgozottak.

A két bokszoló a ring közepén felemelt karral, fasisztamódra üdvözli a Ducet. Megszólal a harang és az ellenfelek szembefordulnak egymással. Megkezdődik az első menet. Még jóformán össze sem csaptak, máris látszik a két fizikum közötti rettentő különbség!

Paolino csak védelemre kényszerül, de nem tudja megakadályozni, hogy Carnera bal egyenese állon ne találja. Valóban paolinói fizikum kell ahhoz, hogy ezt a rettenetes ütést kibírja. Azután Carnera odahajtja Paolinót a korláthoz, egy ideig püföli, de Paolino kicsúszik.

A menet végéig ugrándozva próbál védekezni. A második menetben Carnera csupa balkezes horoggal dolgozik Paolino ellen, sarokba szorítja és a baszknak csak nehezen sikerül menekülni. Szörnyű ütések találják.

A közönség állandóan bíztatja Carnerát. A harmadik menetben Paolino kissé magához tér és alulról, felülről próbál támadni. Sikerül is elhelyeznie néhány ütést, amely más boxolónak éppen elég volna. Carnerának azonban az arcizma sem mozdul!

Egyre jobban kibontakozik testalkatának irtózatos fölénye. Paolino még a közelébe sem tud jutni. Carnera két karja vasoszlopként tart fel minden ütést. Paolino kétségbeesett kísérleteket tesz, hogy valami eredményt tudjon elérni, de hiába! Minden, amit tehet az, hogy kitér Carnera ütései elől.

Ekkor már feltűnővé válik, hogy Carnera a legjobb helyzeteket kihagyja, és csak balkezét használja. Könnyedén mozog, de mintha nem is akarná leütni Paolinot! Az ötödik menetben Paolino földre kerül, majd hirtelen felugrik. ebben a pillanatban be is kapja Carnera bal egyenesét, amely felszakítja szemhéját. Az orvos megvizsgálja és szól, hogy tovább mehet a mérkőzés.

Carnera mond valamit Paolinonak, és a közönség fütyülni kezd és knockoutot követel. A további menetek ugyancsak változatlanul unalmasak. Carnera folyton bal egyenessel dolgozik, a közönség nem érti, hogy miért.

Egyre imponálóbb lesz Paolino szívóssága, aki a hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik menetben folyton csak tűri Carnera ütéseit. A tizenharmadik menetben Paolino támolyog, de a végén mégis csak magához tér és ő megy át támadásba.

Ez azonban csak egy pillanatig tart, mert nyomban utána ismét Carnera van fölényben. A közönség már türelmetlenül fütyül, Paolino nevét kiabálja és éljenzi. Így telik el a tizennegyedik és tizenötödik menet is, amelynek végén Carnerát pontozással győztesnek hirdetik ki.

A közönség zúgolódva szidja Carnerát, aki a hatodik menetben már teljesen elkészült. Paolinot nem tudta leütni. Amint az ellenfelek a ringből távoznak, a vesztes Paolinot hangos éljenzés köszönti. Carnerát ellenben füttyökkel és szidalmakkal kísérik. Már majdnem botrány támad, a közönség meg akarja rohanni a ringet. Különösen a karzat és az állóhely türelmetlen.

De megszólal a megafon és a következőket mondja: Carnera bocsánatot kér a közönségtől, hogy nem tudott teljes erejéből küzdeni. A tegnapi nap folyamán kibicsaklott a jobb keze és ezért azt csak mérsékelten tudta használni.

A közönség hangulata ebben a pillanatban megváltozik és most már zúgva éljenzi Carnerát. Meg sem várja a további két meccset, hanem elkezd tódulni a kijáratok felé.