Mit gyűjtenek a nők 1933-ban?

Beszámoló az esődivatról, a divatállatkertről és a virágokról

Az asszonyok már sok mindent gyűjtöttek: csipkét, porcelánt, legyezőt, pénzt is és főleg tapasztalatokat, 1933 májusában blúzokat gyűjtöttek.

Helyeselnünk kell ezt a nem túl költséges, hatvan centiméter hosszú és szezónéletű szenvedélyt! Skálája végtelen: kezdve a kockás, inathern színezésű, paraszt szövésű blúztól a lenge, leheletszerű organdi bluzig, az apácagalléros, komoly szabásútól a bohókás bajazzo- gallérosig, a lepkeszerű masnival csuklótól a vörös galalit- gombosig, a fénytelen csipkeblúztól a ragyogó ciré blúzig.

A bluzkrónikások húsz év előtt hasonló „bluztavaszról” regéltek. Amikor a bluz korrekt volt és unalmas, férfias, tehát célszerű, szabályosan vonalazott, mint egy szépírási füzet, kiegészítette az angolos kosztümöt és nem féltették az esőben.Eső! Itt álljunk meg! És tiszteljük! Mert Párizs összes divattervezői az esőt végtelenül tisztelik. A párizsi örökeső divatot csinált!

Beszéljünk először a tényleges esődivatról, melynek tiszteletére Párizs vidám színeket ölt. Divatos a fehér és a spárgaszínű esőköpeny rikítóvörös gombokkal, kedvelt az élénk sottis színezésű tafet esőkabát az éles színű karimás lakkalappal és az esernyők oly vidám színekben virulnak, mint valamikor a napernyők a napimádás előtti korszakban. Az esernyők fogantyúi felnyithatók. Az arc és szájrúzst rejtik magukban, sőt óriási esőkabátgombokról is hallunk, amelyek egyszersmind- púdertartók.

Még többet mondhatunk, az esődivat által befolyásolt, óriási cirédivatról, melyet Párizs felidézett és amely túlnőtt a megszokott divathullám határain. A lakkozott kosztümök mellett lakkozott kalapok, kesztyűk, övek és masnik szokatlanul tartják magukat. Sok paletot és pellerint, meg capet készítenek lakozott anyagból, mert tekintve, hogy a bluz oly nagyon sztár lett, fontossá lett mindaz is, ami eltakarja. Ennek az eltakarási elvnek köszönhető különben az 1933-asspeciális
divat-állatkert.

Kezdjük tekintélytiszteletünknél fogva a büszke saskeselyű tollánál, melyet Molyneux, mitsem törődve a madarak királyának rangjával, kis csipke- pellerin szegélyezéséül hasznát fel. Hasonló szerep a fácáné és a paradicsommadáré, de rangjánál lényegesen nagyobb szerep jut ismét a kakastollaknak a nyári estélyi és capedivatban. Nyilván Marlene Dietrich protekciója folytán, ki igen kedveli ezt a dekoratív madarat.

A pálma azonban divatállatkertünkben mindenképpen a majomé, melynek ritka és hosszú szőre a szélesítő vállirányzatnak igen megfelel. De hogy a saskeselyű és a majomnál végezve, szelídebb dologról is beszéljünk, a francia selyemgyárak tele akarják szórni ezt a szürke, szomorú világot a nyári mezők minden színpompás virágával. A pipacs a margaréta, a búzavirág vetélkedni fog a nyári selymeken a grasse-i kertek díszével, a nagy, büszke szegfűvel...

Rögtönzött divatbemutató Kutnewskynél
Áthaladva a Kristóf téren, álljunk meg a Kutnewsky-cég kirakata előtti néhány remek róka között tavaszt ígérő, gyönyörű cerise színű tavaszi kabátot pillantunk meg.

A szalonban a cég főnöke a következőket mondja: Igen, bevezettem a ruhákat, a párizsi hasonszakmájú cégek példájára rájöttem, hogy a ruha és köpeny jól megfér együtt a szőrmével
és lehetővé teszi, hogy vevőközönségem ruhaszükségletét a mai gazdasági viszonyokhoz alkalmazkodva láthassam el.

És máris megjelenik a cég egyik manequinja ízléses trotőrruhában és angolos köpenyben.

Majd nyári bundák bemutatása következik. Az 1933-asspeszürke-divathoz alkalmazkodik a szürke breischwanz, az astrachan és a szürke mókus nyári bunda. Mielőtt távoznánk, a rögtönzött bemutatóról, néhány pompás ezüst és szürke pollárokat, ocelot (leopárd) bundát, a most különösen divatos szőrmebolerót, vállgallért és capet csodálunk meg...

Egy régi cég az új férfikalapdivatról

Ma nyolcvanegy éves, hogy Budapest egyik patricius cégét, a Skriván féfikalap céget megalapították. Azóta négy nemzedék változatlan tisztességgel árusítja a változó férfidivathoz alkalmazkodó kalapokat.

A negyedik generáció megszemélyesítője egy hölgy, a Skriván-cég főnöke, modern dolgozó asszony. Külföldi tapasztalatai és szakismerete alapján ezeket mondja:
- A keskeny, pörge karima már nem a legutolsó divat. Hozzuk a kissé szélesebbeket, az ezüstszürke és a zöld minden árnyalatában. Persze, a nyúlszőrkalap az elegáns és ma sokkal hozzáférhetőbb is, mert a férfikalapok árai Budapesten lényegesen estek....