A fahamu, mint mütrágya

Mütrágyáknak nevezzük tudvalevőleg mindazon anyagokat, melyek három fontos növényi tápanyag: a nitrogén, foszforsav és kálisó egyikét tartalmazzák.

Ilyen mütrágyának tekinthető tulajdonképpen
a faanyagok elégetéséből származó fahamu is, mert hiszen a tiszta hamuban 35 százalék mész mellett 12 százalék káli és a lomblevelek hamujában 7 százalék, a fenyőfélékben pedig 3.5 százalék foszforsav van. Az ilyen átlagos összetételü fahamu tehát annyi növényi tápanyagot tartalmaz, mint amennyi növényi tápanyagot 69 kg szénsavas mészben, 38 kg szuperfoszfátban és 30 kg kálisóban vásárolhatunk.

Ha most már a benne levő anyagok értékét
azon az alapon számitjuk ki, hogy ugyanezen mennyiségü kálit, illetőleg foszforsavat tartalmazó 40 százalékos kálisó és 18-19 százalékos szuperfoszfátért, szénsavas mészért mennyit kellene fizetnünk, akkor azt találjuk, hogy 100 kg fahamu körülbelül 8 pengőt ér.

Ha pedig a fahamu ilyen nagy értéket képvisel,
vajjon nem vétkes könnyelmüség-e a fahamut az udvaron, az utcán szétszórni és nem elsőrendü kötelességünk-e a háztartásunkban adódó értékes fahamut gondosan gyüjteni és vele földjeink termőerejét biztositani. Hiszen az állattartásból származó istállótrágya az állati termékek eladhatatlansága miatt mindig kevesebb lesz, mütrágyákra pedig nincs pénzünk s igy más utakat kell keresnünk, hogy növénytermelésünk ne váljon rablógazdálkodássá.

Egy életrevaló gazda minden cselédjének konyhájába
egy kis bádoghordót állit be, hogy a tüzhely hamuját itt gyüjthessék. Az ő tapasztalataiból tudom, hogy még a szegényebb cseléd konyháján is összegyül évente 160 kg fahamu; ezzel a mennyiséggel majdnem fél kat. holdnyi szántóföldet lehet tehát megmütrágyázni.

A fahamu gyüjtésénél azonban nagy sulyt kell arra helyezni,
hogy a hamu állandóan száraz helyen feküdjön, azaz nedvesség hozzá ne érjen. A hamuban lévő anyagok ugyanis, különösen a kálisó, nedvességben könnyen feloldódnak s igy a hamuból kimosódnak. Az esőverte, kilugozott hamu már csekély értékü.

Hangsulyozzuk,
hogy mindezek a fahamura vonatkoznak. A kőszénhamunak trágyaértéke nincs.