Olaszország meg nem támadási szerződést köt Jugoszláviával

Belgrád, július 9.
Politikai körökben komoly formában tárgyalják a párizsi „Temps”-nak azt a jelentését, amely szerint a keleti Locarnót, amely levezette az orosz-román feszültséget, most az adriai tenger által határolt országok meg nem támadási szerződése követi, amelynek súlypontja az olasz-jugoszláv kibékülés volna. Az olasz-román barátsági szerződést, amely az idén járna le, július 18-án megújítják és ezzel kapcsolatban diplomáciai körökben arról tudnak, hogy Jugoszlávia és Olaszország között is tárgyalások folynak egy meg nem támadási szerződés megkötésére vonatkozólag.

Olaszország és Jugoszlávia között már volt egy barátsági szerződés, amelyet közvetlenül a háború után kötöttek, de amelyet az egyre feszültebbé váló viszony miatt lejártakor nem újítottak meg. A jugoszláv-olasz meg nem támadási szerződés gondolata a négyhatalmi paktum tárgyalása alkalmával merült fel és Franciaország vállalkozott arra, hogy a Belgrád-Róma közötti tárgyalásokban közvetítő szerepet játszon.

Lényegesnek látszanak ezek a tárgyalások Magyarország és Jugoszlávia szomszédi-viszonyának alakulása szempontjából is s valószínűnek tartják, hogy ezáltal Magyarország helyzete lényegesen javulni fog. A feszültség enyhülésének lényeges momentuma volna az a találkozás, amelyről politikai körökben beszélnek, de amelyet eddig illetékes helyről meg nem erősítettek.

Az erre vonatkozó hírek szerint a jugoszláv miniszterelnök a közeljövőben találkozna Gömbös miniszterelnökkel.