Mussolini földreformja

Érdekes és nagyszabásu előadást tartott január hó 25-én Budapesten Szekeres László dr., a Faluszövetség főtitkára, a fasiszta Itália egyik legalaposabb ismerője: „Hogyan oldotta meg Mussolini az olasz munkanélküliséget” cimmel.

– A gabonaháboru – mondotta az előadó – az elmult évben nagyszerüen végződött,
amennyiben Olaszország 75 millió métermázsa szükségletére 85 milliót termeltek. Ezzel Mussolini függetlenitette országának élelmezését más államoktól. Legnagyobb fontosságu intézkedése azon rendelkezése: a Bonifica Integrale volt, amely 2,385.000 hektár föld megjavitását és valorizálását tüzte ki célul, hogy ezzel is siettesse a mezőgazdasági munkanélküliség félelmetes problémájának megoldását.

A munkanélküliség megszüntetésére
Olaszországban három eszköz áll rendelkezésre: a Bonifica Integrale, a köz- és szükségmunkák, valamint a belső telepités. Olaszország 31,140.000 hektár területéből kilenc millió hektár maláriás, mocsaras, terméketlen vidék volt. Ennek meghóditására 1928-ban meghozták a Lex Mussolinit, amely a földreform végrehajtására tiz milliárd lirát bocsátott rendelkezésre. Máig egy millió hektárt javitottak meg. A megjavitott földeket 10-20-30-60 hektárban azoknak a mezőgazdasági munkásoknak osztották ki, akik hat hónapig elméleti gazdasági tanfolyamot végeztek, majd hat hónapig egy mintagazdaságban dolgoztak.

Önálló kisgazda-egzisztencia teremtésén kivül
nagy tömegben kötik le a munkanélküli mezőgazdasági egyéneket a megjavitott talaju uradalmakban is. Nagyszerü példa erre a Róma melletti macaresci uradalom, hol 5400 hektáron a bonificálás előtt 50 gazdasági cseléd találta meg elhelyezését két majorban, míg ma 64 majorban – mindegyik viz- és villanyvezetékkel felszerelve – 3700 ember.

Legujabban Littoria nevü földmives város is megszületett
a pontini mocsarak helyén, Rómától egy órányira, ahol századok mulasztását pótolták egy év alatt. Ez a terület 70.000 hektár. Valamikor Róma éléstára volt. A császárok és pápák hiába küzdöttek vele. 1931-ben Mussolini a leszerelt katonák szövetségére bizta, hogy ezt az évezredes problémát fasisztamódra megoldják. On. Cencelli vezetése mellett a munkásosztagok a világ bámulatára egy év alatt Itália földjét egy ujabb tartománnyal bővitették, ahol 1931 november elsején 2013 telepes lakott, 1932-ben december 18-án pedig ez a szám 17.800-ra szökött fel. Közülük 6308 állandó telepes és 11.492 átmeneti időszaki földmunkás, akinek telepes háza és földje most van kialakulóban.

Ezzel a tempóval vezeti vissza Mussolini a falu emberfeleslegét
ujra a földhöz. Mussolini tiz év alatt az egy millió munkanélküli mezőgazdasági egyedet teljesen a földhöz köti.

Szekeres László dr. alapos és sok tanulmányra valló előadása
nagy hatást keltett az előkelő közönség körében. A hallgatóság sokáig ünnepelte a kitünő előadót.