Magyarország legnagyobb alperese, Esterházy Tamás

Magyarország legnagyobb alperese, Esterházy Tamás gróf birtokára 4.706.000 pengő tartozást kebelezett be 98 hitelező

Esterházy Tamás gróf kérvényt adott be a devecseri járásbírósághoz. A devecseri 18.000 holdas uradalom és a pápa - ugodi 60.000 holdas hitbizomány gazdája azt kéri: halasszák el az ingóságra kitűzött árverést, amelyet Varga Ferenc cselédségi szabó özvegye kért az ingókra 403 pengő tatozás miatt.

A gróf azzal indokolja kérelmét, hogy uradalmának jelenlegi jövedelmét harmincszorosan meghaladják azok a jelzálogos terhek, amelyeket hitelezői kebeleztettek be a birtokára. Mintegy
ötszáz felperes keresi a pénzét Esterházy Tamáson – aki tehát kétségtelenül Magyarország legnagyobb alperese - és ezek közül kilencvennyolcan látták szükségesnek, hogy megítélt követelésüket a birtokra betáblázzák.

A gróf mingyárt föl is sorolja a kilencvennyolc hitelezőt. A listában békésen egymás mellé kerül a Magyar Földhitelintézet – ennek több mint kétmillióval tartozik a gróf – és Berger Sándor nevű hitelező, aki szükségesnek tartotta, hogy 45 pengős követelését a 18.000 holdas devecseri birtokra bekebeleztesse és a ceglédi Ungváry László rt. 35 pengős követeléssel... De nemcsak a követelések összegei ingadoznak, kétmilliótól 35 pengőig, hanem a hitelezők listája is eléggé tarka.

A Magyar Földhitelintézet szomszédságában obskurus zugbankárok – Lajtán innen és Lajtán túl – Esterházy Pál herceg Pál herceg mellett – aki 1142 pengő 80 filléres követelését szintén szükségesnek találta bekebeleztetni! Joseph Kohn, Fetser Antal győri püspök mellett Kollin Adolf és Fia fűszeres.

Ott találjuk a Vancuum Oilt és a Shell kőolajt, a két szállítót, akiktől a gróf Sizaire, Pachard és Minerva autóinak benzin és olajszükségletét vásárolta, Pejtsik Károly, aki a közismerten szenvedélyes amatőr fotográfusnak masinákat és alkatrészeket szállított, de nem tudta megkapni a maga 634 pengő 75 fillért, sem pedig 558 pengő 66 fillér követelését. Tarka-barka lista:
grófok és ismeretlen nevű kis pénzügynökök, püspökök és uzsorások, fűszeresek és sofőrök.

Nagybankok és falvak, - közöttük Devecser-község – hercegek és egész icike-picike kisemberek szerepelnek benne demokratikus egyformaságban. Olyan ismeretlen nevek, mint a bécsi Joseph Pfeffer 80.00 pengőt, ugyancsak Bécsből Joseph Albercht 29.000 pengőt, Alexander Wieg 20.000 pengőt és Koilisch Ignác 137.000 pengőt követelnek. Joseph Pfeffer és Joseph Albrecht pedig még egynéhányszor szerepelnek a listán 24.000, 32.000 és a 10.000 pengős követelésekkel.

A Pfefferhez – úgy látszik – különösen ragaszkodott Tamás gróf, mert a 80.000, meg a 20.000, meg a 10.000 pengős követelésekkel. A Pfefferhez – úgy látszik – különösen ragaszkodott Tamás gróf mert a 80.000 meg a 20.000, meg a 10.000 pengős Pfeiffer-féle hitelek mellett egész szépen megférnek 500 pengős kisebb kölcsönök is.

Szőgyén Tibor 3253 pengő 44 fillért, A Concern Magkereskedelmi Rt. pedig 30.000 pengőjét keresi az Esterházy-ingókon és ingatlanokon és van egy gyógyszerész Balogh Mihály, akinek 4253 pengő 40 fillérrel tartozik Esterházy.

A műszaki, az olaj- és benzinszakma elég sűrűn szerepel: ezek a grófi autóknak szállítottak. A Műtrágyát Értékesítő Rt.-nek éppen úgy tartozik., mint ismeretlen nevű kisembereknek, az Országos Központi Hitelszövetkezetnek csakúgy, mint az Alfa Separatornak és devecseri uradalmainak számvevőséges hivatalosan bizonyította a bíróság előtt, hogy a gróf Marosi István nevű sofőrje egy ízben 311 pengőt, más alakalommal pedig 84 pengőt költött a grófra, de a pénzét nem tudja megkapni Esterházy Tamástól.

A devecseri árverés elhalasztását kérő írás szerint 4.706.000 pengőt kebeleztek be összesen kis és nagy hitelezők – kétmilliótól 35 pengőig – a gróf birtokára. Ez azonban korántsem jelenti a gróf adósságainak teljes összegét! A devecseri járásbíróság egyébként nem teljesítette teljes mértékben a gróf kérését: csak augusztus 26- ig adott halasztást az árverésre.