Rövidek

Kánya külügyminiszter vasárnap éjjel hazaérkezett Genfből
Kánya külügyminiszter vasárnap éjjel Máriássy és Balássy követségi tanácsosok kíséretében visszaérkezett Genfből Budapestre.  A pályaudvaron  munkatársunk, érdeklődött a külügyminiszternél genfi benyomásai iránt. Kánya külügyminiszter így válaszolt:
- Genfben a leszerelés kérdése állott az érdeklődés középpontjában. Emellett minden más probléma meglehetősen a háttérbe szorult.

Ezután az olasz javaslatról kérdeztük meg a külügyminiszter véleméynét.
- Az olasz javaslat. – válaszolta Kánya – a stresai elvi megállapodásokat akarja a gyakorlatba átültetni. Ha ez sikerül, nagyon üdvös lesz, úgy hiszem minden agrárállam kormánya nagyon szívesen venné, ha ez bekövetkeznék.

A külügyminiszter végül kijelentette, hogy beható eszmecseréket folytatott mind a népszövetségi vezetőkörökkel, mind az egyes külföldi államférfiakkal azokról a kérdésekről, amelyek Magyarországot közvetlenül érdeklik.

Vasárnap megalakult az új spanyol kormány, amelyből kimaradtak a szocialisták

Madrid, október 5.
Vasárnap délben megalakult az új spanyol kormány, amelynek elnöke Martinez Barrios. Az új kabinet pártpolitikai összetétele csaknem olyan, mint a megbukott Leroux-kormányé. Annyi a különbség, hogy a radikálisok az eddigi hat tárca helyett csak hármat kaptak; közéjük tartozik a miniszterelnök is. A régi kormányból heten vannak az új kabinetben, amely a republikánus koncentráció kormányának nevezi magát. Óriási meglepetést kelt, hogy a szocialisták teljesen kimaradtak az új alakulásból. A szocialisták viselkedését – utolsó percben jelentették ki, hogy nem akarnak részt venni a kormányban! – aggasztónak tartják, mert az általános sztrájk veszedelme fenyegeti az új kormányt.

Ma választja meg képviselőit Norvégia

Oslóból jelentik: A norvég storting tagjait ma választják meg általános titkos szavazással. A választáson 18 párt vesz részt. Az 1930-ban megválasztott és most feloszlatott parlamentnek 47 szociáldemokrata, 41 konzervatív, 33 liberális és 25 agrárpárti tagja volt.

Titulescu Ankarába érkezett

Ankarából jelentik: Titulescu román külügyminiszter kíséretével együtt Ankarába érkezett. Üdvözlésére a pályaudvaron megjelent Tewfik Rudsi bég, a kabinetiroda főnöke, a néppárt főtitkára, a román követség személyzete és sok más előkelő személyiség.

Két rendőrsortűz Jeruzsálemben:két halott, tizenöt sebesült
London, október 29.
Jeruzsálemben a zsidónegyed közelében üvöltő és őrjöngő arab tömeg támadt a rendőrségre. A környékbeli házak feljáróiról mohamedán asszonyok sikoltozva uszították az arabokat a rendőrökre.

A rendőrök kétszer sortüzet adtak. Két arab meghalt, tizenöt súlyosan megsebesült. Jeruzsálem főuccáján a rendőrség gumibotokkal vert szét egy arab csoportot, amely egy zsidó és egy angol kereskedőt arra akart kényszeríteni, hogy üzletét bezárja. A zavargók egy üzletet kifosztottak, többet felgyujtottak.


Holnap utazik Törökországba a miniszterelnök és a külügyminiszter

Gömbös miniszterelnök és Kánya külügyminiszter holnap délben utaznak el Törökországba. Ankarába pénteken reggel 10 órakor érkeznek a magyar kormányférfiak. A pályaudvaron Izmet pasa miniszterelnök és Tewfik Rüsdi bej külügyminiszter hivatalosan fogadják magyar kartársaikat, akikkel megkezdik tanácskozásaikat. Pénteken délben Tewfik Rüsdi bej külügyminiszter ad ebédet tiszteletükre, este pedig a török néppárt (az ottani nemzeti egység pártja) látja vendégül a magyarokat. Szombaton délben a török parlament elnökének lesznek vendégei Gömbös és Kánya, este pedig a miniszterelnökségen lesz nagyszabású fogadtatás a török közélet és a diplomáciai testület lépviselőinek részvételével. A magyar miniszterelnök és a külügyminiszter kihallgatáson jelenik meg Musztafa Kemál pasánál, a török köztársaság elnökénél is.

Harmadnap indul vissza Ankarából Gömbös és Kánya és kedvező idő esetén a Márvány-tengeren. A törökországi út következő programpontja a rodostói Rákóczi-ház felavatása lesz. a rodostói ünnepség után a miniszterelnök és a külügyminiszter szűkebb kíséretével indul Szófiába, ahová október 26-án érkezik meg. Fogadtatására Ponoff, az új budapesti bolgár ügyvivő előre utazik Szófiába, ahol az állomáson Musanoff bolgár miniszterelnök és külügyminiszter a kormány több tagjával ünnepélyesen fogadja Gömböst és Kányát. A szófiai programon a miniszterelnök ebédje és audiencia Boris cárnál is szerepel. Másnap már visszaindulnak a magyar miniszterek és október 28-án érkeznek haza, Budapestre.

Sir Robert Gower távirata Dési Gézához a vasárnapi országos tiltakozógyűlések alkalmából

Dr. Dési Géza országgyűlési képviselő, aki vasárnap nyíregyházán tartott beszédet az ottani revíziós nagygyűlésen, a következő táviratot kapta Sir Robert Gower angol képviselőtől Nyíregyházára:
A magyar kisebbségek elnyomása ellen felszólaló országos gyűlések alkalmából üdvözlöm önt és biztosítom, hogy én és barátaim mindent meg fognak tenni, ami csak hatalmunkban áll, hogy az önök országának és nemzetének igazságát a nemzetük jogos kívánságait kiharcolni segítsünk. nem lehetünk ugyan személyesen jelen a vasárnapi gyűlésen, de biztosíthatjuk önt, hogy lélekben valamennyien ott vagyunk.
Robert Gower